Cum puteti atrage si retine persoanele-cheie cu ajutorul planului de succesiune?

resurse umaneplan de succesiuneimpact asupra clientilorafacere
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

In calitate de manager de resurse umane trebuie sa anticipati nevoile de resurse umane ale companiei in conformitate cu dezvoltarea afacerii si cu pozitia pe care o ocupa pe piata la un moment dat.

S-ar putea sa nu fie neaparat nevoie sa aveti un plan de succesiune pentru fiecare pozitie din companie, dar cu siguranta exista unele zone-cheie de responsabilitate pentru care trebuie obligatoriu sa elaborati un astfel de plan.

Simbol 6

In elaborarea planului de succesiune trebuie sa aveti in vedere, in primul rand, identificarea permanenta a angajatilor cu un inalt potential pentru companie, plasarea acestora in pozitiile-cheie si asigurarea mijloacelor de retentie.

Persoanele-cheie

Persoanele-cheie sunt acele persoane a caror lipsa la un moment dat, indiferent de motiv, afecteaza in mod negativ activitatea companiei. O persoana-cheie poate fi un director, un manager de vanzari sau de proiect sau orice angajat care are o contributie directa deosebita la realizarea obiectivelor si profitului companiei.
 
Iata cateva dintre intrebarile la care dvs., in calitate de manager de resurse umane, va trebui sa gasiti raspuns, atunci cand va confruntati cu pierderea unei persoane-cheie:

• Ce se intampla daca cineva din companie se imbolnaveste sau este in concediu?

• Cat de mare este stresul resimtit de angajatii dvs. datorat lipsei unei persoane capabile sa indeplineasca atributiile unui angajat atunci cand acesta lipseste din diverse motive?

• Activitatea firmei continua imperturbabil? Sau lipsa unei persoane pune si mai multa presiune si stres asupra celor care incearca sa isi realizeze propriile activitati si responsabilitati si sa suplineasca lipsa unui coleg?

• Pozitiile-cheie din companie raman vulnerabile?

• Cat de repede ati putea pregati alte persoane din interior pentru a prelua rolul unei persoane-cheie care a plecat?

• Pentru a ocupa un post-cheie vacant ar trebui sa cautati in afara companiei? Cat timp v-ar lua acest lucru?

• Care sunt costurile pe care le estimati, incluzand angajarea unei alte persoane, precum si pierderea oportunitatilor si a profitului cauzata de functionarea deficienta a companiei in lipsa unei/unor persoane-cheie?

• Care este impactul asupra clientilor dvs.?

• Ce plan de rezerva exista in companie pentru a face fata unei situatii de disparitie a unei persoane-cheie?

• Compania se preocupa in mod activ de planificarea angajatilor in asa fel incat sa existe intotdeauna persoane care au experienta si formarea care sa le permita sa preia functiunile dintr-un departament in cazul in care unul dintre angajati este indisponibil?

Simbol 2

Daca succesul afacerii dvs. depinde intr-o masura foarte mare de persoanele-cheie care au competente foarte speciale sau care sunt cruciale pentru ca reusesc sa gaseasca solutii pentru punctele slabe din companie, atunci va aflati intr-o pozitie extrem de vulnerabila.

Situatia este cu atat mai critica in cazul in care nu aveti un plan de succesiune si nici nu ati evaluat potentialii angajati care ar putea prelua atributiile angajatilor-cheie.

Simbol 6

Orice angajator care doreste sa dezvolte o afacere pe termen lung trebuie sa se gandeasca cel putin la urmatoarele aspecte:

-cum sa asigure in permanenta pozitiile-cheie care, dintr-un motiv sau altul, raman la un moment dat fara titulari de post;

-cum sa retina persoanele cu inalta calificare si experienta, care sunt, de regula, greu de inlocuit, in pozitiile pe care le ocupa la un moment dat in companie.

Avantajele planului de succesiune

Un plan de succesiune bine elaborat va poate ajuta:

- sa determinati care trebuie sa fie descrierea postului, inclusiv compensatiile si pachetul de beneficii, cultura organizationala si stilul de management necesare pentru a atrage si retine angajatii cu inalt potential si calificare;

- sa identificati persoanele-cheie din interiorul companiei care pot fi pregatite si consiliate in vederea evaluarii rolului acestora in viitor;

- sa identificati persoanele-cheie din exterior care v-ar putea sprijini in acoperirea unor zone strategice din activitatea companiei;

- sa determinati ce anume este nevoie pentru a imbunatati imaginea companiei si a depasi modalitatea traditionala de recrutare prin utilizarea de programe integrate de marketing (care includ postarea joburilor disponibile, campanii de “e-mail marketing” si alte modalitati de advertising) in vederea atragerii talentelor de top.


de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
resurse umaneplan de succesiuneimpact asupra clientilorafacere

Data aparitiei: 04 Aprilie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Cum puteti atrage si retine persoanele-cheie cu ajutorul planului de succesiune? Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]