Incepand cu luna august 2020, alocatia de stat are urmatoarele valori:
• pentru copiii care au intre 2 si 18 ani va creste de la 156 de lei la 185 de lei
• pentru copiii din grupa de varsta 0 – 2 ani va creste de la 311 la 369 de lei.
• pentru cei cu handicap, cuantumul va creste de la 311 la 369 de lei.
Potrivit unei majorari etapizate, pentru anul 2021 sunt stabilite doua cresteri in luna ianuarie, respective luna iulie: alocatia creste la 242 de lei (pentru cei de 2-18 ani), respectiv la 484 de lei (grupa de varsta 0-2 ani si cei cu handicap).
Din luna iulie 2022, alocatiile de stat pentru copii vor fi de 300 de lei, respectiv de 600 de lei.
Studiu de caz: Alocatii suplimentare oferite de angajator. In ce conditii se acorda?
"O institutie ofera alocatii pentru copiii angajatilor incepand cu ianuarie 2019, cu conditia sa fie la scoala si sa nu aiba venituri salariale. Care este ultima luna in care putem acorda aceasta alocatie in cazul copiilor care termina clasa a XII - a si nu vor continua studiile, sau in cazul studentilor care termina studiile, tinand cont ca anul scolar este in perioada 01.09.2018-31.08.2019?"
Raspunsul specialistului:
Potrivit art. 94 alin.(2) lit.r) din Legea nr.1/2011, Ministerul Educatiei Nationale stabileste si aproba prin ordin structura anului scolar.
In conformitate cu aceste dispozitii legale, prin OMEN 3220/2018 a fost aprobata structura anului scolar 2018-2019, in cuprinsul art. 1 al acestui ordin stabilindu-se urmatoarele:
Art.1 (1) Anul scolar 2018-2019 are 34 de saptamani de cursuri, insumand 168 de zile lucratoare.
(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), se stabilesc urmatoarele:
a) pentru clasele terminale din invatamantul liceal, anul scolar are 32 de saptamani de cursuri si se incheie in data de 31 mai 2019;
b) pentru clasa a VIII-a, anul scolar are 33 de saptamani de cursuri si se incheie in data de 7 iunie 2019;
c) pentru clasele din invatamantul liceal - filiera tehnologica, cu exceptia claselor terminale, durata cursurilor este cea stabilita prin planurile-cadru de invatamant in vigoare;
d) pentru clasele din invatamantul profesional, durata cursurilor este cea stabilita prin planurile-cadru de invatamant in vigoare;
e) pentru invatamantul special - clasele a IX-a-a XI-a, ciclul inferior al liceului, filiera tehnologica, durata cursurilor este cea stabilita prin planurile-cadru de invatamant in vigoare;
f) stagiile de pregatire practica pentru care au optat absolventii ciclului inferior al liceului, filiera tehnologica, cuprind 720 de ore care se desfasoara in perioada propusa de unitatea de invatamant organizatoare si aprobata de inspectoratul scolar, conform structurii anului scolar, cu respectarea vacantelor;
g) pentru invatamantul postliceal (scoala postliceala si scoala de maistri), durata cursurilor este cea stabilita prin planurile-cadru de invatamant in vigoare.
Prin urmare, pentru clasele terminale din invatamantul liceal, anul scolar are 32 de saptamani de cursuri si se incheie in data de 31 mai 2019.
In ceea ce priveste anul universitar, facem precizarea ca potrivit art. 136 din Legea educatiei nationale nr.1/2011, acesta incepe, de regula, in prima zi lucratoare a lunii octombrie, include doua semestre si se finalizeaza la 30 septembrie din anul calendaristic urmator. Un semestru are, de regula, o durata de 14 saptamani de activitati didactice urmate, de regula, de minimum 3 saptamani de examene. Structura anului universitar se aproba de catre senatul universitar.
Prin urmare, in aceasta ipoteza conteaza structura anului scolar aprobata de unitatile de invatamant superior, de regula, calitatea de student mentinandu-se pana la finalul anului scolar, respectiv pana la data de 30 septembrie 2019, legea nefacand distinctie in ceea ce priveste anii terminali.
Raspuns oferit de Alexandra Nedelcu, expert legislatia muncii, pentru
PortalCodulMuncii.ro >>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Punerea la dispozitia unui colaborator a unui vehicul. Incadrare venituri salarialeIntrebare: Avem un colaborator caruia ii punem la dispozitie gratis masina firmei societatii luata in leasing, nu este angajat. Exista oare riscul ca la un control sa fie considerat ca exista o dependenta a colaboratorului fata de firma societate? Astfel incat sa se considere ca este salariat? Mentionez ca restul conditiilor de independenta sunt indeplinite.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Fisa de post Consilier in ManagementIntrebare: Va rog sa mi trimiteti fisa postului pentru Cod COR 263101Consilier/expert/inspector/referent/economist in Management.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<