Mentionez ca salariatul are functia de lucrator com. care este o functie calificata.
Dupa 1 luna salariatului ii este modificata functie din lucrator com in ingrijitor functie care este necalificata stabilindu-i-se o noua perioada de proba.
Mentionez ca modificarea s-a realizat cu acordul salariatului. In acest context intrebarea este: poate angajatorul sa ii inceteze contractul individual de munca in noua perioada de proba pe noua functie care este necalificata in temeiul art. 32 (alin. 2)?
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
250 Modele Fise de Post
Raspuns: Art. 32 alin. (2) din Codul muncii , republicat, prevede ca prin exceptie, salariatul poate fi supus la o noua perioada de proba in situatia in care acesta debuteaza la acelasi angajator intr-o noua functie sau profesie ori urmeaza sa presteze activitatea intr-un loc de munca cu conditii grele, vatamatoare sau periculoase. Acest articol nu reprezinta temei de incetare a contractului individual de munca.
Temei al incetarii CIM in perioada de proba il reprezinta art. 31 alin. (3) din Codul muncii , republicat.
Art. 31 alin. (1) din Codul muncii , republicat, prevede ca pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la incheierea contractului individual de munca se poate stabili o perioada de proba de cel mult 90 de zile calendaristice pentru functiile de executie si de cel mult 120 de zile calendaristice pentru functiile de conducere.
Potrivit art. 32 alin. (1) din Codul muncii , republicat, pe durata executarii unui contract individual de munca nu poate fi stabilita decat o singura perioada de proba. Alin. (2) din acelasi articol prevede ca prin exceptie, salariatul poate fi supus la o noua perioada de proba in situatia in care acesta debuteaza la acelasi angajator intr-o noua functie sau profesie ori urmeaza sa presteze activitatea intr-un loc de munca cu conditii grele, vatamatoare sau periculoase.
Asadar, exista posibilitatea legala a stabilirii unei perioade de proba si in situatia in care salariatul debuteaza la acelasi angajator intr-o noua functie sau profesie.
Potrivit art. 31 alin. (3) din Codul muncii , republicat, pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.
Pentru muncitorii necalificati perioada de proba este de cel mult 90 de zile calendaristice, exceptie facand numai persoanele cu handicap a caror perioada de proba nu poate depasi 30 de zile calendaristice potrivit art. 31 alin. (2) din Codul muncii , republicat.
Asadar, fara a distinge intre salariatii ce ocupa o functie ce necesita o calificare profesionala si cei necalificati, Codul muncii stabileste posibilitatea denuntarii unilaterale a CIM printr-o notificare scrisa nemotivata, fara preaviz, pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba.
In concluzie, cu exceptia notificarii scrise pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, legiuitorul nu impune nicio alta conditie pentru incetarea CIM in timpul perioadei de proba, oricare dintre partile semnatare ale contractului individual de munca avand posibilitatea sa notifice celeilate parti incetarea raporturilor de munca. Pe cale de consecinta, rezulta ca incetarea CIM in temeiul art. 31 alin. (3) din Codul muncii , republicat, se poate realiza si in privinta salariatilor angajati pe o functie ce nu necesita calificare, atata vreme cat legea nu distinge.