Norme noi pentru ucenicia la locul de munca. Vezi modificarile

07 Decembrie 2011
07 Decembrie 2011
Legea ucenicieiministerul munciicontract ucenicieperioada proba
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X



Executivul a aprobat recent Hotararea pentru modificarea si completarea normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr.279/2005, privind ucenicia la locul de munca, aprobate prin Hotararea Guvernului nr 234/2006.

Astfel, noua lege a uceniciei sprijina Ministerul Muncii in vederea indeplinirii obiectivului de a-i sustine pe cei care doresc sa isi schimbe profesia, intr-un context economic in care o astfel de modificare este destul de complicata.

In consecinta, prin contractul de ucenicie, angajatul poate obtine un loc de munca, cu o durata intre un an si 3 ani de zile. Perioada de proba la care poate fi supus ucenicul nu poate fi mai mare de 30 de zile.

Angajatorul trebuie sa-i asigure ucenicului o pregatire teoretica si practica. La finalul colaborarii, angajatorul este obligat sa inscrie ucenicul la un Centru Autorizat de Evaluare si Certificare a Competentelor Profesionale, unde acesta primeste un atestat. Toate costurile de evaluare sunt suportate de angajator.

Noua legea a uceniciei simplifica procedurile pentru angajatori. In vechea legislatie, angajatorii erau nevoiti sa aiba autorizatii speciale ca sa incheie astfel de contracte, iar maistrii sa fie atestati. In plus, prin simplificarea procedurilor, coordonatorul ucenicului nu trebuie sa mai asigure masa si cazarea acestuia. Trebuie sa aiba, in schimb, o experienta profesionala de cel putin 5 ani in ocupatia pentru care se organizeaza programul de ucenicie.

Pentru angajator, principalul avantaj ramane faptul ca primeste o suma egala cu 60 la suta din valoarea Indicatorului Social de Referinta al asigurarilor pentru somaj si stimularii ocuparii fortei de munca in vigoare, prevazut de Legea nr 76/2002.Astfel, pe durata contractului angajatorul primeste 300 de RON pe luna. Potrivit art.39, costurile care tin de evaluarea ucenicului sunt suportate de angajator. Acesta trebuie sa organizeze evaluarea intr-un centru autorizat cu cel putin 45 de zile inainte de data incetarii contractului. Ocupatiile pentru care se poate organiza ucenicia la locul de munca sunt cele cuprinse in Clasificarea Ocupatiilor din Romania.

La Consiliul EPSCO de la Bruxelles, ministrul muncii a declarat ca este multumit ca Romania a adoptat deja legea uceniciei. "Asta ne arata ca nu se mai poate spune despre Romania ca este in urma UE. Mergem in acelasi pas cu UE, iar de multe ori suntem chiar inaintea lor cu un pas. Am adoptat reforme structural cu mult inainte altor state membre. Cu legea uceniciei se intampla la fel".

NOUTATI din Legislatia muncii

Pregatiti-va sa radeti cu lacrimi!


Savurati cele 12 caricaturi absolut dementiale
prezentate in Calendarul Vesel al Managerului HR 2025!


Vedeti AICI Caricaturile >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]