Guvernul Romaniei a anuntat ca a imbunatatit cadrul legislativ pentru ucenicia la locul de munca. Executivul a aprobat in sedinta de astazi proiectul de lege pentru modificarea si completarea Legii 279/2005 privind ucenicia la locul de munca.
“Este o lege flexibila, care permite angajatorilor sa angajeze ucenici, iar ucenicilor le permite sa se formeze intr-o meserie. Aceasta lege garanteaza intrarea ucenicilor pe piata muncii,” a declarat ministru Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, Ioan Botis.
Potrivit actului normativ, tinerii cu varste cuprinse intre 16 si 25 de ani vor avea acces mai facil pe piata muncii, iar angajatorii vor primi o subventie lunara in valoare de 300 de lei brut de la agentiile de ocupare a fortei de munca, in scopul formarii ucenicului.
Aceasta lege a fost pusa in acord cu Legea educatiei nationale, astfel incat in momentul in care sunt absolvite cele 9 clase obligatorii sa se poata opta pentru o directie educationala, una profesionala sau incadrarea in munca prin utilizarea prevederilor legii uceniciei.
“Consider ca este una din legile extrem de importante pe care le transmitem Parlamentului si cred ca acest lucru se va cunoaste prin cresterea gradului de ocupare si prin scaderea numarului somajului in randul tinerilor”, a mai precizat ministrul Botis.
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Potrivit Ministerului Muncii, pentru anul 2011 bugetul alocat pentru formarea profesionala a ucenicilor va fi de aproximativ 460.000 de lei, fiind estimat ca vor beneficia aproximativ 1500-1800 de persoane de prevederile acestei legi. In anul 2010, aproximativ 500 de persoane au fost cuprinse in acest program.
Imediat dupa anunt insa a aparut o "mica" problema. Calculele simple au aratat ca cifrele prezentate de Guvern nu se potrivesc intre ele, deoarece 110.000 euro ajung pentru doar 120 de ucenici pe perioada mentionata. Reprezentantii Guvernului au verificat si au dat urmatorul raspuns: "Nu este gresita nici cifra de 110.000 euro, nu este gresita nici cea de 1.500 de ucenici. Ambele sunt corecte. Insa calculul a fost facut pornind de la ideea ca nu toti cei 1.500 vor fi angajati in luna ianuarie 2011. Din cei 1.500, unii ar putea fi angajati chiar in ultima luna din 2011. Pe parcursul intregului an, ne asteptam la circa 1.500 de beneficiari".