Vom analiza astazi cazul unei societati cu domeniu de activitate de paza si protectie. Societatea incheie diferite contracte cu societati pentru paza obiectivelor.
La 01.03.2013 societatea angajeaza 3 salariati cu contract individual de munca pe perioada nedeterminata (perioada de proba 90 de zile), iar pe 04.03.2013 s-a reziliat contractul de prestari servicii (la cererea prestatorului) cu societatea la care se efectua paza.
La acelasi obiectiv de paza, societatea mai avea 2 angajati (din 01.03.2012). Vom vedea in ce masura se pot incheia cele 5 contracte individuale de munca cu art. 65(1) sau cu orice alt articol din Codul muncii.
Solutia consultantului:
Conform art. 31 alin. (1) din Codul muncii, republicat, pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la incheierea unui contract individual de munca se poate stabili o perioada de proba de cel mult 90 de zile calendaristice pentru functiile de executie si de cel mult 120 de zile calendaristice pentru functiile de conducere.
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Alin. (3) din acelasi articol prevede ca pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.
Apreciem ca in cazul celor trei salariati angajati la data de 01.03.2013 in baza contractelor individuale de munca pe perioada nedeterminata cu o perioada de proba 90 de zile veti putea inceta contractele de munca exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz si fara a fi necesara motivarea acesteia, in temeiul art. 31 alin. (3) din Codul muncii, republicat.
Potrivit art. 65 alin. (1) din Codul muncii, republicat, concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului reprezinta incetarea contractului individual de munca determinata de desfiintarea locului de munca ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fara legatura cu persoana acestuia.
Totodata, alin. (2) din acelasi articol impune ca desfiintarea locului de munca sa fie efectiva si sa aiba o cauza reala si serioasa.
In privinta celorlati doi salariati angajati din data de 01.03.2012 apreciem ca poate fi aplicabila doar incetarea contractelor de munca prin concediere in baza art. 65 din Codul muncii, republicat, odata ce nu exista motive care sa atraga concedierea pentru motive ce tin de persoana salariatului. Insa pentru a putea lua aceasta masura trebuie indeplinite toate celelalte conditii prevazute de art. 65.