Codul Muncii 2011: Cum putem reduce activitatea la 4 zile pe saptamana?

codul munciilegea 40comtract individual de munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

In conformitate cu art. 17 alin. (4) din Codul muncii astfel cum a fost modificat prin Legea 40/2011 , orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (2) in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, intr-un termen de 20 de zile lucratoare de la data aparitiei modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege.
 
Printre elementele prevazute la alin. (2) se numara durata normala a muncii, exprimata in ore/zi si ore/saptamana.
Posibilitatea reducerii saptamanii de lucru si pe cale de consecinta a orelor de lucru/saptamana este conferita de lege, prin articolul 52 alin. (3) din Codul muncii , astfel cum a fost modificat prin Legea 40/2011 , care prevede ca in cazul reducerii temporare a activitatii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care depasesc 30 de zile lucratoare, angajatorul va avea posibilitatea reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana, cu reducerea corespunzatoare a salariului, pana la remedierea situatiei care a cauzat reducerea programului, dupa consultarea prealabila a sindicatului reprezentativ de la nivelul unitatii sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz.
 
Aceasta este deci o situatie de exceptie cand modificarea programului saptamanal de lucru este posibila in virtutea legii, asa incat nu se pune problema incheierii de acte aditionale la contractele individuale de munca ale salariatilor.
 
Din punct de vedere procedural apreciem ca pentru operarea acestei reduceri a programului saptamanal de lucru este necesara o decizie in acest sens a angajatorului, ulterioara consultarii sindicatului sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz.
2. Prin art. 52 alin. (3) din Codul muncii i se permite practic angajatorului, cu consultarea partenerilor sociali, sa ia decizia reducerii programului saptamanal de lucru de la 5 zile la 4 zile.
 
Asadar, angajatorul are dreptul la redimensionarea saptamanii de lucru prin eliminarea unei zile de lucru din durata saptamanala de lucru a salariatilor, pana la remedierea situatiei care a cauzat reducerea programului, perspectiva din care apreciem ca reducerea programului de lucru de la 5 la 4 zile pe saptamana vizeaza toate saptamanile din cadrul perioadei in care se aplica respectiva masura.
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
codul munciilegea 40comtract individual de munca

Data aparitiei: 09 Mai 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Codul Muncii 2011: Cum putem reduce activitatea la 4 zile pe saptamana? Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Zile libere platite pentru evenimente deosebiteIntrebare: Va rog sa-mi spuneti daca este specificat undeva cite zile libere se acorda la casatoria unui salariat. Suntem intreprindere mica si nu avem contract colectiv de munca doar regulament unde am prevazut 2 zile libere pentru casatorie. Este alta reglementare in afara de Codul muncii unde spune ca se acorda zile libere pentru casatorie conform contrat colectiv de munca sau regulament? Societatea a fost infiintata in anul 2020.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]