Modificarea legislatiei a dus la cresterea numarului de CIM cu norma intreaga

Mara Dobrin
Mara Dobrin
09 August 2018
09 August 2018
Mara Dobrin
Mara Dobrin
cim cu norma intreagacontract individual de munca cu norma intreaganumar cim 2018
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Vesti bune pentru angajatii romani, in contextul in care modificarea legislatiei in ceea ce priveste piata muncii a dus la cresterea numarului de contracte de munca individuale (CIM) cu norma intreaga.

Asadar, amenzile si inasprirea sanctiunilor au fost initiative incununate de succes, avand in vedere ca munca nedeclarata este inca un fenomen ingrijorator in Romania, a declarat Larisa Papp, director in cadrul Inspectiei Muncii.

Aceste informatii au fost prezentate in cadrul unui studiu privind dinamica pietei muncii la nivelul principalelor industrii angajatoare, realizat de Patronatul Investitorilor Autohtoni (PIAROM), anunta economica.net.

"Numarul de contracte individuale de munca a crescut. La 31 mai 2018, la Registrul General de Evidenta a Salariatilor, erau inregistrate 6.325.368 de contracte individuale de munca active. Numarul reprezinta totusi ceva pe piata muncii din Romania", a declarat Papp.

"Daca pana in august 2017 nu aveam o definitie a ceea ce inseamna munca nedeclarata, acum avem cele patru situatii care sunt incadrate ca atare. Aceasta situatie a determinat o crestere a contractelor intrate in legalitate si, pe cale de consecinta, o crestere a numarului de contracte individuale de munca. Am inregistrat o crestere a contractelor individuale de munca cu norma intreaga, raportat la cele cu norma partiala, ceea ce pana la urma reprezinta un plus", a mai specificat directorul Inspectiei Muncii.

Studiul realizat de PIAROM a mai aratat si au existat majorari semnificative in anumite domenii, cum ar fi cel al serviciilor de transport cu taxiul, unde numarul de CIM cu norma intreaga a crescut cu 80%, o diferenta semnificativa.

Au existat cresteri ale numarului de CIM si in industria restaurantelor (19%), precum si cea a serviciilor de infrumusetare (42%).

Aceste vesti sunt incurajatoare, dar Romania se afla in continuare in urma altor tari europene, in contextul in care Romania are o rata a a populatiei active care lucreaza cu CIM (62%).


Timpul de munca: Cate ore pe zi poate lucra un salariat care are mai multe contracte de munca?


Potrivit art. 112 alin. (1) din Codul muncii, pentru salariatii angajati cu norma intreaga durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana. Art. 114 prevede ca durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare...>>>






 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]