Diurna se acorda pe perioada deplasarii in conformitate cu HG 1860/2006 , iar pentru acordarea acesteia se iau in calcul numarul de zile calendaristice (art 10), astfel ca, daca persoanele respective stau in delegatie 21 de zile, diurna maxim deductibila care se acorda este de 32,5 x 21 = 682,5 lei.
Precizam ca, in conformitate cu art. 21 alin. 3 lit. b, pentru societati comerciale diurna maxim deductibila este in limita a 2,5 ori nivelul stabilit pentru institutii publice.
Redam mai jos prevederile legale cu privire la delegare:
„Art. 4. - Persoana aflata in delegare trebuie sa-si desfasoare activitatea in cadrul programului normal de lucru al unitatii la care se efectueaza delegarea. Pe timpul delegarii nu se pot plati ore suplimentare.
Art. 5. - Persoana aflata in delegare care, pentru realizarea sarcinilor rezultate din obiectivele delegarii, a desfasurat activitate peste durata normala de lucru sau intr-una din zilele de repaus saptamanal sau sarbatoare legala, confirmata de unitatea la care s-a efectuat delegarea, beneficiaza, cu aprobarea conducerii unitatii, de timp liber in compensare, potrivit reglementarilor legale. „
250 Modele Fise de Post
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Diurna legala in Romania si in strainatate
Art. 9. - Persoana aflata in delegare sau detasare intr-o localitate situata la o distanta mai mare de 5 km de localitatea in care isi are locul permanent de munca primeste o indemnizatie zilnica de delegare sau de detasare de 13 lei, indiferent de functia pe care o indeplineste si de autoritatea sau institutia publica in care isi desfasoara activitatea.
Art. 10. - Numarul zilelor calendaristice in care persoana se afla in delegare sau detasare se socoteste de la data si ora plecarii pana la data si ora inapoierii mijlocului de transport din si in localitatea unde isi are locul permanent de munca, considerandu-se fiecare 24 de ore cate o zi de delegare sau detasare.â€
Referitor la cazare, in situatia in care nu se cazeaza la unitati hoteliere, art .28 al HG 1860./2006 prevede decontarea unei sume de 30 lei/noapte.
„Art. 28. - In situatia in care personalul aflat in delegare nu se cazeaza in conditiile prevazute la art. 26, cheltuielile de cazare se compenseaza prin plata, pentru fiecare noapte, a sumei de 30 lei.â€
In aceasta situatie, salariatii trebuie sa dea o declaratie pe proprie raspundere din care sa reaisa faptul ca nu s-au cazat la unitati hoteliere.