Va mai mentionam ca, salariatului nu i se va acorda niciodata diurna atunci cand se deplaseaza la locul de munca sau locurile de munca inscrise in contractul individual de munca intrucat aceste deplasari nu sunt determinate de delegare sau detasare ci de exercitarea atributiilor de serviciu la locul de munca.
"Suntem o firma nou infiintata, ne-am cumparat un tir, si intentionam sa angajam un sofer pentru a face curse din Germania in Anglia si retur. Va rog sa imi dati un model de contract de angajare cu toate clauzele necesare stipulate in contract pentru sofer si va rog sa ne spuneti ce conditii trebuie sa indeplinim pentru a fi in legalitate, pentru a-l plati pe sofer cu un salariu fix si cu o diurna conform Codului fiscal", se intreba cineva in cadrul PortalCodulMuncii.ro.
Raspunsul specialistilor:
40 Modele de Regulament Intern
Consilier Codul Muncii
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Distingem doua situatii, data fiind situatia prezentata mai sus:
- fie stabilirea in CIM a unui loc de munca fix;
- fie posibilitatea ca salariatul sa munceasca in diverse locuri.
Fiecare dintre cele doua situatii este prevazuta distinct in modelul-cadru al contractului individual de munca, aprobat prin OMMSS 64/2003.
Conform modelului cadru al contractului individual de munca, pentru locul de munca fix inscrierile se fac la lit. D pct. 1 - Activitatea se desfasoara la (sectie/atelier/birou/serviciu/compartiment etc.) ..... din sediul social/punctul de lucru/alt loc de munca organizat al angajatorului ......
In cealalta situatie, in care salariatul nu are un loc de munca fix, inscrierile in contractul individual de munca se fac la pct. 2 - In lipsa unui loc de munca fix salariatul va desfasura activitatea astfel:
Conform art. 3 lit. e) din HG 38/2008 privind organizarea timpului de munca al persoanelor care efectueaza activitati mobile de transport rutier lucratorul mobil este orice angajat al unei intreprinderi care efectueaza transporturi rutiere publice si/sau in cont propriu si face parte din personalul implicat efectiv in operatiuni de transport rutier.
Potrivit lit. d) a aceluiasi articol, locul de munca al lucratorului mobil este locul de la sediul principal al intreprinderii sau de la sediile secundare ale acesteia, unde lucratorul mobil/conducatorul auto independent isi indeplineste atributiile, ori vehiculul pe care il utilizeaza in exercitarea atributiilor sale sau orice alt loc unde acesta desfasoara activitati de transport.
Indemnizatiile si orice alte sume de aceeasi natura, primite de salariati, potrivit legii, pe perioada delegarii/detasarii, dupa caz, in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, nu sunt venituri impozabile, in urmatoarele limite:
(a) in tara, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizatie, prin hotarare a Guvernului pentru personalul autoritatilor si institutiilor publice;
(b) strainatate, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru diurna prin hotarare a Guvernului pentru personalul roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar.
In ceea ce priveste contributiile sociale, art. 139 alin. (1) lit. j) din Codul fiscal, prevede ca intra in baza de calcul al contributiilor de asigurari sociale indemnizatiile si orice alte sume de aceeasi natura, altele decat cele acordate pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare, primite de salariati, potrivit legii, pe perioada delegarii/detasarii, dupa caz, in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, pentru partea care depaseste plafonul neimpozabil stabilit astfel:
(I) in tara, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizatie, prin hotarare a Guvernului pentru personalul autoritatilor si institutiilor publice;
(II) in strainatate, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru diurna prin hotarare a Guvernului pentru personalul roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar;
IMPORTANT!
Soferii sunt salariati mobili astfel incat nu au dreptul la diurna decat in mod exceptional cand sunt delegati/detasati la un alt loc de munca decat cel prevazut in CIM.
Spre exemplu, un sofer cu locul muncii pe teritoriul Romaniei este delegat ocazional in Germania. Acesta va avea dreptul la diurna pe durata deplasarii in Germania.
Avand in vedere ca soferul este angajat pentru a efectua curse in Germania deci nu este delegat sau detasat, apreciem ca nu i se cuvine diurna.
...mai multe pe PortalCodulMuncii >>>