Potrivit Institutului National de Statistica (INS), castigul salarial mediu net a scazut la 4.543 lei in luna mai a acestui an, cu 21 lei mai putin (-0,5%) fata de luna aprilie 2023.
Precizam si ca salariul mediu brut a fost 7.229 lei, cu 82 lei (-1,1%) mai mic decat in luna aprilie 2023.
Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice) (10.478 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (2.449 lei).
Salariul mediu net, in crestere
Comparativ cu luna mai a anului precedent, castigul salarial mediu net a crescut cu 15,7%.
In luna mai 2023, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a scazut ca urmare a acordarii in lunile precedente de premii ocazionale, drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri. De asemenea, scaderile castigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizarile de productie ori incasarile mai mici (functie de contracte/proiecte), precum si de angajarile de personal cu castiguri salariale mai mici fata de medie, din unele activitati economice, precizeaza INS.
Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale), cu 18,4%, in extractia carbunelui superior si inferior, respectiv in telecomunicatii - cu 16,8% si in fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, activitati de editare, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii) - intre 6% si 10,5%.
Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net
Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net au fost consemnate in tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor, cu 11,9%, in extractia minereurilor metalifere, extractia petrolului brut si a gazelor naturale, activitati de servicii anexe extractiei, fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, tabacirea si finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj si marochinarie, harnasamentelor si incaltamintei; prepararea si vopsirea blanurilor), fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice - intre 4,5% si 9% si in fabricarea articolelor de imbracaminte, transporturi aeriene, alte activitati industriale n.c.a., captarea, tratarea si distributia apei, constructii, fabricarea de mobila, fabricarea substantelor si a produselor chimice, industria metalurgica - intre 1,5% si 3,5%.
In sectorul bugetar, in luna mai 2023, castigul salarial mediu net a crescut usor comparativ cu luna precedenta in administratie publica (+1,3%), iar in sanatate si asistenta sociala a inregistrat o usoara scadere (-0,3%).
In invatamant, castigul salarial mediu net a crescut fata de luna precedenta cu 19,3%, respectiv cu 779 lei. Desi ultimele zile ale lunii mai 2023 au fost caracterizate de greva din sistemul public de invatamant, castigul salarial mediu net a inregistrat crestere, in principal ca urmare a acordarii biletelor de valoare (tichete de vacanta) aferente anului 2023, in marea majoritate a institutiilor din invatamantul preuniversitar. In plus, luna mai 2023 nu a fost influentata de vacanta scolara, reluandu-se plata cu ora a cadrelor didactice, conform INS.
Indicele castigului salarial real a fost 104,6% in luna mai 2023 fata de luna mai 2022 in timp ce indicele castigului salarial real a fost 98,9% in luna mai 2023 fata de luna aprilie 2023.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Angajare persoane cu handicap. Compania nu are locuri de munca vacanteIntrebare: Conform prevederilor art. 78 alin. (22)-(24) din Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, companiile cu peste 50 de angajati au obligatia de a prezenta catre Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilitati si Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca o cerere scrisa, precum si dovada transmiterii acesteia catre organizatiile nonguvernamentale de la alin. (22), pentru a comunica posturile vacante adecvate...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
CIM durata determinata. Prelungire durataIntrebare: Avem o salariata nascuta in februarie 1959, pentru care am inchis contractul de munca la data de 21.06.2023, conform art. 56 alin. (1) lit. c). I-am facut un nou contract pe durata determinata de un an, pe care l-am prelungit pentru inca un an, pana la data de 31.08.2025. Putem sa mai prelungim contractul acestei salariate si, daca da, pentru cat timp?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<