Salariul mediu net a SCAZUT in luna mai 2023 - la ce valoare a ajuns?

salariu mediu netcastig salarial mediu netcastig salarial mediu in scadere
Salariul mediu net a SCAZUT in luna mai 2023 - la ce valoare a ajuns?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Potrivit Institutului National de Statistica (INS), castigul salarial mediu net a scazut la 4.543 lei in luna mai a acestui an, cu 21 lei mai putin (-0,5%) fata de luna aprilie 2023.
 
Precizam si ca salariul mediu brut a fost 7.229 lei, cu 82 lei (-1,1%) mai mic decat in luna aprilie 2023.
 
Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice) (10.478 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (2.449 lei).
 

Salariul mediu net, in crestere

 
Comparativ cu luna mai a anului precedent, castigul salarial mediu net a crescut cu 15,7%.
 
In luna mai 2023, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a scazut ca urmare a acordarii in lunile precedente de premii ocazionale, drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri. De asemenea, scaderile castigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizarile de productie ori incasarile mai mici (functie de contracte/proiecte), precum si de angajarile de personal cu castiguri salariale mai mici fata de medie, din unele activitati economice, precizeaza INS.
 
Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale), cu 18,4%, in extractia carbunelui superior si inferior, respectiv in telecomunicatii - cu 16,8% si in fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, activitati de editare, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii) - intre 6% si 10,5%.
 

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net

 
Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net au fost consemnate in tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor, cu 11,9%, in extractia minereurilor metalifere, extractia petrolului brut si a gazelor naturale, activitati de servicii anexe extractiei, fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, tabacirea si finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj si marochinarie, harnasamentelor si incaltamintei; prepararea si vopsirea blanurilor), fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice - intre 4,5% si 9% si in fabricarea articolelor de imbracaminte, transporturi aeriene, alte activitati industriale n.c.a., captarea, tratarea si distributia apei, constructii, fabricarea de mobila, fabricarea substantelor si a produselor chimice, industria metalurgica - intre 1,5% si 3,5%.
 
In sectorul bugetar, in luna mai 2023, castigul salarial mediu net a crescut usor comparativ cu luna precedenta in administratie publica (+1,3%), iar in sanatate si asistenta sociala a inregistrat o usoara scadere (-0,3%).
 
In invatamant, castigul salarial mediu net a crescut fata de luna precedenta cu 19,3%, respectiv cu 779 lei. Desi ultimele zile ale lunii mai 2023 au fost caracterizate de greva din sistemul public de invatamant, castigul salarial mediu net a inregistrat crestere, in principal ca urmare a acordarii biletelor de valoare (tichete de vacanta) aferente anului 2023, in marea majoritate a institutiilor din invatamantul preuniversitar. In plus, luna mai 2023 nu a fost influentata de vacanta scolara, reluandu-se plata cu ora a cadrelor didactice, conform INS.
 
Indicele castigului salarial real a fost 104,6% in luna mai 2023 fata de luna mai 2022 in timp ce indicele castigului salarial real a fost 98,9% in luna mai 2023 fata de luna aprilie 2023.

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
salariu mediu netcastig salarial mediu netcastig salarial mediu in scadere

Data aparitiei: 12 Iulie 2023
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Salariul mediu net a SCAZUT in luna mai 2023 - la ce valoare a ajuns? Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Acordarea deducerilor personaleIntrebare: Avem urmatoarea situatie, un angajat care are salariu de incadrare de 10257 si o persoana in intretinere copil de 1 an, ore lucrate in luna 96 in valoare de 4103 , CM neimpozabil cod boala 08 -64 ore in valoare de 5053, Tichete de masa 280 lei, Alte sume 156. Venit brut 9592. Intrebarea este daca aceasta persoana beneficiaza deducere? Daca ne raportam la venitul brut atunci persoana nu beneficiaza de deducere, daca ne raportam la Venitul brut impozabil atunci beneficiaza de deducere. La care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]