Asadar, salariul mediu net a fost de 2300 lei, in scadere fata de luna precedenta cu 54 lei (-2,3%), conform Institutului National de Statistica (INS).
Cele mai mari valori ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in fabricarea produselor din tutun (6467 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (1299 lei).
De ce castigul salarial mediu net variaza?
Datele se explica prin faptul ca in cursul anului se inregistreaza fluctuatii ale castigului salarial determinate, in principal, de acordarea premiilor anuale si a primelor de sarbatori (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenteaza cresterile sau scaderile in functie de perioada in care sunt acordate, conducand, in cele din urma, la estomparea fluctuatiilor castigului salarial lunar la nivelul intregului an.
Totodata, castigurile salariale medii nete din luna ianuarie au fost mai mici comparativ cu luna precedenta ca urmare a nerealizarilor de productii ori incasarilor mai mici (functie de contracte) sau a angajarilor de personal cu castiguri salariale mici.
Scaderi importante ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in transporturi pe apa (31,9%), respectiv in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului (28,6%).
Cresteri semnificative ale salariului mediu net
Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in fabricarea produselor din tutun (+50,9%), activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale) (+39,0%), activitati de editare (+18,5%).
Raportat la sectorul bugetar s-au inregistrat cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta ca urmare a aplicarii prevederilor legale pentru personalul platit din fonduri publice, astfel: invatamant (+6,7%), administratie publica (+3,7%), respectiv sanatate si asistenta sociala (+2,2%).
Sursa: INS