Un sondaj intocmit in februarie 2020 si care vizeaza veniturile angajatilor din fabrici arata ca aproape 90% dintre muncitorii din fabricile din Romania incaseaza lunar sume nete de pana la 3000 de lei.
Conform aceluiasi studiu, circa 66,6% dintre specialistii de productie au venituri lunare nete intre 2.200 si 4.000 de lei, cu mentiunea ca sondajul a fost efectuat in randul a 420 de lucratori in fabrici, pe un esantion reprezentativ national, potrivit Agerpres.
Aceeasi sursa transmite ca doar18% dintre muncitorii din fabricile din Romania (blue collars) se declara nemultumiti de locul de munca si ca, in randul inginerilor, procentul scade si mai mult, la doar 9%. Conform sondajului, in ce priveste satisfactia la locul de munca, doar 42% declara ca sunt multumiti si foarte multumiti de beneficiile salariale. De asemenea, exista si un procent de 66% care sustine ca atmosfera de la locul de munca este una placuta.
Studiul realizat de IZI Data concluzioneaza, printre altele, ca un procent cu putin peste jumatate dintre lucratorii romani din fabrici beneficiaza de prime/tichete de Paste si Craciun. Printre beneficiile oferite de angajatori se numara si transportul catre locul de munca si asigurarea costurilor legate de masa.
Unul dintre cele mai apreciate beneficii acordate de fabrici il reprezinta sporurile pentru
orele suplimentare, arata acelasi sondaj. Din pacate insa, doar un mic procent de 35% beneficiaza de acestea. Referitor la asigurarile de sanatate private, 20% dintre muncitori (blue collars) detin un abonament medical.
"Inginerii tind sa-si pastreze acelasi loc de munca. in cazul muncitorilor, dinamica este mai ridicata. Vechimea angajatilor din fabrici se remarca in randul categoriei specialistilor in productie, 36% avand o vechime de peste zece ani. in randul muncitorilor se remarca o dinamica mai ridicata: 59% au o vechime mai mica de cinci ani, in timp ce 33% au o vechime de sub doi ani", potrivit studiului.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<