"Solicitarea unui formular A1 se poate face si pentru o perioada retroactiva? Daca da, avem limita?"
Raspunsul specialistilor:
Conform art. 5 alin. (1) si art. 19 alin. (2) din Regulementul 987/2009 de stabilire a procedurii de punere in aplicare a Regulamentului (CE) nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate social:
GHIDUL Detasarea transnationala a salariatilor, care explica in detaliu regulile cu privire la detasarea lucratorilor din si in Romania, inclusiv modificarile aduse de recentul Ordin 874/2023 privind reincadrarea fiscala a diurnei, detalii AICI >>>
Art. 5: Valoarea juridica a documentelor si a documentelor justificative eliberate intr-un alt stat membru
(1) Documentele eliberate de catre institutia unui stat membru si care fac dovada statutului unei anumite persoane in scopul aplicarii regulamentului de baza si a regulamentului de punere in aplicare, precum si documentele justificative pe baza carora au fost eliberate documentele sunt acceptate de catre institutiile celorlalte state membre atat timp cat aceste documente nu au fost retrase sau declarate nule de catre statul membru in care au fost emise.
Art. 19
(2) La cererea persoanei respective ori a angajatorului sau, institutia competenta a statului membru a carui legislatie este aplicabila in temeiul titlului II din regulamentul de baza elibereaza un atestat conform caruia respectiva legislatie este aplicabila si indica, daca este cazul, pana la ce data si in ce conditii.
In aplicarea acestor articole, Curtea de Justitie a Uniunii Europene prin hotararea pe care o puteti lectura urmand link-ul de mai jos a decis ca documentul portabil A1 poate fi acordat si retroactiv fara insa sa stabileasca un termen.
In consecinta, documentul portabil A1 se poate acorda si retroactiv fara sa fie reglementat un termen anterior.
Un raspuns oferit in mai 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Concediere pentru inaptitudine medicalaIntrebare: Daca un angajat nu este considerat apt dpdv medical de catre medicul de medicina muncii in urma controlului periodic, care sunt pasii de urmat? in baza carui art. din Codul muncii ii putem desface CIM-ul? Suntem obligati sa-i oferim alte posturi pentru care ar putea fi apt dpdv medical?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Concediere individuala. Numar salariatiIntrebare: Cate concedieri individuale succesive se pot efectua intr-o societate pe parcusul unui an calendaristic? De exemplu : luna septembrie: salariati 110- concediati individual 4; luna octombrie salariati 101 cati salariati se pot concedia?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<