Orice angajator trebuie sa fie constient ca locuintele de serviciu fac parte din patrimoniul agentilor economici sau al institutiilor publice centrale ori locale si se administreaza in interesul acestora prin inchiriere salariatilor proprii, contractul de inchiriere fiind accesoriu la contractul individual de munca.
Aceste aspecte sunt reglementate de art. 29 alin. (1) din Norma metodologica pentru punerea in aplicare a prevederilor Legii locuintei nr. 114/1996.
Iata un caz intalnit pe PortalCodulMuncii.ro: "Dorim sa inchiriem sau sa achizitionam un apartament pt. un angajat deoarece va lucra in alta localitate. Vreau sa imi spuneti daca indiferent de alegere (inchiriere sau achizitionare) este vorba de avantaj in natura? Totodata, ce presupune acest lucru din punctul de vedere al taxelor angajatului? In ceea ce priveste achizitionarea, se pune problema deductibilitatii amortizarii si tva-ului aferent? Ce documente interne sunt necesare? Va rog sa imi spuneti tot ce considerati ca ar trebui sa stie compania in legatura cu o astfel de actiune (atat inchiriere, cat si achizitie de imobil)."
Raspunsul specialistilor Rentrop & Straton:
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
40 Modele de Regulament Intern
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Este demn de mentionat ca potrivit art. 76 alin. (4) lit. d) din Codul fiscal, nu reprezinta venit impozabil, contravaloarea folosintei locuintei de serviciu sau a locuintei din incinta unitatii ori caminului militar de garnizoana si de unitate, potrivit repartitiei de serviciu, numirii conform legii sau specificitatii activitatii prin cadrul normativ specific domeniului de activitate, compensatia lunara pentru chirie pentru personalul din sectorul de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala, precum si compensarea diferentei de chirie, suportata de persoana fizica, conform legilor speciale.
ATENTIE!
Cand e considerata o locuinta una de serviciu?
Pentru ca o locuinta sa fie considerata locuinta de serviciu, este obligatoriu ca punerea acesteia la dispozitia salariatului sa fie justificata prin specificul activitatii, iar locuinta sa faca parte din patrimoniul angajatorului. In aceasta situatie contravaloarea folosintei nu reprezinta avantaj in natura.
Daca locuinta este inchiriata, chiria suportata de angajator pentru locuinta pusa la dispozitia salariatului reprezinta avantaj conform art. 76 alin.(3) lit. b) din Codul fiscal.
Conform Codului fiscal, avantajele in bani si in natura sunt venituri impozabile la nivelul persoanelor fizice care le primesc.
Contravaloarea acestor facilitati intra in baza de calcul al contributiilor sociale. Cheltuiala angajatorului cu avantajele mentionate este deductibila la calculul profitului impozabil. Achizitionarea apartamentul se realizeaza in baza hotararii adunarii generale a societatii.
Sursa: PortalCodulMuncii