Studiu de caz: Acordarea adaosurilor in functie de performante si includerea in salariu

20 Iulie 2011
20 Iulie 2011
Codul munciiadaosul la salariuvechimea in munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Conducerea unei societati poate lua decizia de acordare a unor indemnizatii celor care ocupa functii inalte in cadrul companiei. Aceste indemnizatii se acorda in functie de atingerea unor indici de performanta stabiliti in fisa postului. Se pot produce insa erori in momentul in care nu se cunoaste exact de catre angajator daca aceasta indemnizatie trebuie inclusa in salariul de baza sau poate fi evidentiata separat.

In acest sens, Codul muncii prevede prin art. 160 includerea in salariu a salariului de baza, a indemnizatiilor, a sporurilor, precum si a altor adaosuri. In ceea ce priveste sporurile la salariul de baza, acestea sunt considerate elemente accesorii si variabile acordate in functie de conditiile in care se presteaza munca.

Astfel, adaosul la salariul de baza reprezinta un element accesoriu si variabil al salariului care se acorda in functie de performantele individuale. In consecinta, beneficiile acordate salariatilor in functie de performantele individuale constituie adaosuri la salariul de baza.

Indemnizatiile constituie sume platite anumitor salariati in functie de criterii specifice muncii cum este cazul indemnizatiei de conducere. Cuantumul indemnizatiei de conducere se stabileste in functie de o multitudine de factori cum ar fi, complexitatea muncii, raspunderea persoanei care ocupa functia de conducere, etc.

Deoarece adaosurile se acorda in functie de performantele individuale,  iar salariul de baza este un element fix al salariului, se considera ca acestea  nu pot fi incluse in salariul de baza. In conformitate cu prevederile art. 34 alin. (5) din Codul muncii, la solicitarea salariatului angajatorul este obligat sa elibereze un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, vechimea in munca, in meserie si in specialitate.  In plus, potrivit art. 40 alin. (2) lit. h) angajatorul trebuie sa elibereze la cerere toate documentele care sa ateste calitatea de salariat.

Aceste dispozitii au in vedere aspectele legate de munca depusa de salariat, precum si drepturile salariale realizate: salariul de baza, sporurile, indemnizatiile, adaosurile etc. Prin urmare, drepturile sunt evidentiate in adeverinta fiind mentionate conditiile in care au fost acordate: perioada, procentul sau suma acordata etc.

NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarca GRATUIT
“Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]