Asadar, diferenta intre aceste concepte este aceea ca, in timp ce experienta si dobandirea unor competente specifice se pot dobandi si pe cai informale, ca urmare a desfasurarii unei anumite activitati, calificarea obtinuta pe cai formale, atestata cu diploma de studii, este cea care confera titularului dreptul de a ocupa anumite functii.
Vechimea in munca este reglementata prin lege, iar regula stabilita de Codul muncii este aceea ca vechimea in munca se dobandeste ca urmare a exercitarii activitatii profesionale in baza unui contract individual de munca (CIM).
Dar ce se petrece cand un angajat prezinta o adeverinta de studii falsificata? Care sunt consecintele si cum va trebui sa se procedeze?
Iata o speta prezentata pe PortalInstitutiiPublice.ro: "La un concurs organizat in vederea ocuparii unei functii publice de politist local, clasa III, gradul profesional asistent, nivelul studiilor medii, s-a prezentat un candidat care a fost admis. Ulterior, institutia a constatat faptul ca acesta la dosarul de inscriere la concurs a depus o adeverinta de absolvire a studiilor medii falsificata. La data constatarii acestui fapt, institutia a dispus suspendarea raportului de serviciu al functionarului public in conditiile art. 86 alin. (2) si art. 94 lit. m) din Lg. nr. 188/1999, acesta fiind trimis in judecata in stare de libertate pentru comiterea infractiunii de fals in inscrisuri oficiale. Din minuta sedintei penale, ramasa definitiva, rezulta ca se amana aplicarea pedepsei pe un termen de 2 ani si se dispune anularea inscrisului falsificat, respectiv adeverinta de absolvire a studiilor. Drept urmare institutia este obligata sa inceteze suspendarea raportului de serviciu al functionarului public, care intre timp sustine examenul de bacalaureat, este admis si care prezinta institutiei diploma de bacalaureat abia dupa rezultatul minutei sedintei penale. In aceste conditii dorim sa stim daca din punctul dvs. de vedere perioada lucrata de la data admiterii functionarului la examenul de bacalaureat si pana la data suspendarii raportului de serviciu se considera vechime in specialitatea studiilor (adica vechime pe studii medii) sau raportul de serviciu al acestuia trebuie incetat de drept conform art. 98 alin. (1), lit. c), si ale art. 54, lit. f) din Legea nr. 188/1999, acesta nelucrand nicio zi pe studii medii."
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Raspunsul specialistilor Rentrop & Straton:
La art. 3 lit. l) din HG 611/2008 pentru aprobarea normelor privind organizarea si dezvoltarea carierei functionarilor publici se stipuleaza ca vechimea in specialitatea studiilor necesare exercitarii functiei publice reprezinta experienta dobandita in temeiul unui contract individual de munca, a unui raport de serviciu sau ca profesie liberala, demonstrata cu documente corespunzatoare de catre persoana care a desfasurat o activitate intr-o functie de specialitate corespunzatoare profesiei sau specializarii sale.
IMPORTANT!
Vechimea in specialitatea studiilor reglementata de Legea 188/1999 privind Statutul functionarilor publici poate fi considerata o varianta a vechimii in specialitate.
Observam astfel ca, pentru a fi considerata vechime in specialitate persoana in cauza trebuie sa faca dovada cu documente corespunzatoare ca a dobandit experienta lucrand intr-o functie pentru care se cerea un anumit nivel de studii si pentru care avea pregatirea necesara.
Adeverinta prezentata de persoana in cauza la dosarul de inscriere la concurs a fost anulata de catre instanta de judecata. In lipsa acestei adeverinte, persoana in cauza nu s-ar fi putut inscrie la concursul in cauza, neputand face dovada vechimii si a conditiilor de studii cerute de lege pentru ocuparea respectivei functii.
In opinia noastra, relevanta in speta de fata are momentul inscrierii la concurs si modul in care conditiile cerute de lege pentru a participa la respectivul concurs au fost respectate. In situatia in care adeverinta depusa la dosarul de concurs a fost anulata de instanta de judecata, in opinia noastra, este vorba despre intervenirea unei situatii de nulitate absoluta.
In aceasta situatie nici perioada lucrata de respectiva persoana in baza acelui raport de serviciu intemeiat si pe un act fals, constatat astfel de catre instanta de judecata si desfiintat, nu poate fi asimilata vechimii in specialitatea studiilor.
Ai intrebari legate de legislatia muncii sau HR? Afla raspunsul pe PortalInstitutiiPublice