Asa se face ca cele doua autoritati europene cer Romaniei sa renunte la aceasta decizie, aratandu-se chiar ingrijorate cu privire la noile hotarari luate de guvernul roman.
"Schimbarile preconizate contravin in mod evident spiritului, textului si jurisprudentei specifice unor importante instrumente europene: Codul European pentru Securitate Sociala si Carta Sociala Europeana Revizuita. (...) jurisprudenta Comitetului European pentru Drepturi Sociale este clara in ceea ce priveste chestiunile legate de finantarea sistemelor / beneficiilor sistemului de securitate sociala si stabileste ca acesta trebuie sa fie finantat colectiv: cu alte cuvinte, finantate din contributiile angajatorilor si ale angajatilor si / sau din bugetul de stat", potrivit sindicalistilor CES si CIS in comunicatul publicat de Adevarul.
In acest context, CES a mai recurs si la alte metode, transmitand chiar scrisori adresate Comisiei Europene prin care solicita sprijin pentru a putea impiedica aceste masuri in Romania.
Cele doua confederatii protesteaza vis-a-vis de aceasta masura, asa ca au trimis scrisori si catre presedintele si prim-ministrul Romaniei.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Legis Plus Legislatia Muncii
"Transferul deplin al responsabilitatii pentru finantarea sistemului de securitate sociala pentru angajati s-ar adauga la incalcarile majore deja existente ale sistemului de supraveghere al Organizatiei Internationale a Muncii si ale diverselor organisme din cadrul tratatelor ONU ..(...) finantarea unui sistem de securitate sociala exclusiv cu contributii din partea angajatilor este nemaiintalnita in comunitatea internationala si reprezinta o incalcare clara a principiilor responsabilitatii si echitatii comune...", conform celor doua confederatii ale sindicalisti.
Nivelul contributiilor sociale obligatorii urmeaza sa se diminueze cu 4,25 puncte procentuale, respectiv de la 39,25% la 35%", conform Ministerului Finantelor.
Pentru a evidentia ca salariatii ar putea fi afectati serios ca urmare a aplicarii acestor masuri, compania de consultanta PwC Romania a prezentat un comunicat de presa in care a mentionat ca, in acest fel, salariile din mediul privat ar putea fi diminuate semnificativ: "Pentru ca angajatii sa nu fie afectati de aceasta crestere a poverii fiscale in sarcina lor, angajatorul ar trebui sa le creasca salariile brute, potrivit programului anuntat de Guvern cu 22,75%"...citeste continuarea aici >>>