Europa se opune transferului CAS si CASS catre angajatii romani

Mara Dobrin
Mara Dobrin
04 Octombrie 2017
04 Octombrie 2017
Mara Dobrin
Mara Dobrin
cas si cass 2017cas si cass angajattrecere contributii sociale angajat
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Transferul contributiilor sociale de la angajator la angajat este un subiect care a atras atentia autoritatilor europene, iar in acest sens Confederatia Europeana a Sindicatelor (CES) si Confederatia Internationala a Sindicatelor (CIS) au reactionat la aceasta decizie a Executivului roman.

Asa se face ca cele doua autoritati europene cer Romaniei sa renunte la aceasta decizie, aratandu-se chiar ingrijorate cu privire la noile hotarari luate de guvernul roman.


"Schimbarile preconizate contravin in mod evident spiritului, textului si jurisprudentei specifice unor importante instrumente europene: Codul European pentru Securitate Sociala si Carta Sociala Europeana Revizuita. (...) jurisprudenta Comitetului European pentru Drepturi Sociale este clara in ceea ce priveste chestiunile legate de finantarea sistemelor / beneficiilor sistemului de securitate sociala si stabileste ca acesta trebuie sa fie finantat colectiv: cu alte cuvinte, finantate din contributiile angajatorilor si ale angajatilor si / sau din bugetul de stat", potrivit sindicalistilor CES si CIS in comunicatul publicat de Adevarul.


In acest context, CES a mai recurs si la alte metode, transmitand chiar scrisori adresate Comisiei Europene prin care solicita sprijin pentru a putea impiedica aceste masuri in Romania.

Cele doua confederatii protesteaza vis-a-vis de aceasta masura, asa ca au trimis scrisori si catre presedintele si prim-ministrul Romaniei.


"Transferul deplin al responsabilitatii pentru finantarea sistemului de securitate sociala pentru angajati s-ar adauga la incalcarile majore deja existente ale sistemului de supraveghere al Organizatiei Internationale a Muncii si ale diverselor organisme din cadrul tratatelor ONU ..(...) finantarea unui sistem de securitate sociala exclusiv cu contributii din partea angajatilor este nemaiintalnita in comunitatea internationala si reprezinta o incalcare clara a principiilor responsabilitatii si echitatii comune...", conform celor doua confederatii ale sindicalisti.


Nivelul contributiilor sociale obligatorii urmeaza sa se diminueze cu 4,25 puncte procentuale, respectiv de la 39,25% la 35%", conform Ministerului Finantelor.

Pentru a evidentia ca salariatii ar putea fi afectati serios ca urmare a aplicarii acestor masuri, compania de consultanta PwC Romania a prezentat un comunicat de presa in care a mentionat ca, in acest fel, salariile din mediul privat ar putea fi diminuate semnificativ: "Pentru ca angajatii sa nu fie afectati de aceasta crestere a poverii fiscale in sarcina lor, angajatorul ar trebui sa le creasca salariile brute, potrivit programului anuntat de Guvern cu 22,75%"...citeste continuarea aici >>>


NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]