Tranzactia este contractul prin care partile sting un proces inceput sau preintampina nasterea unui proces prin concesii reciproce, constand in renuntari reciproce la pretentii, ori in prestatii noi promise sau savarsite de o parte in schimbul renuntarii de catre cealalta parte la dreptul ce este litigios sau indoielnic. Dupa cum am aratat, Codul muncii interzice tranzactiile referitoare la drepturile salariatilor sau exercitarea lor.
Spre exemplu, cu privire la salariu: ca orice drept nascut in derularea unui raport de munca, salariul nu poate face obiectul unei tranzactii, renuntari sau limitari, chiar daca face obiectul negocierii.
Una din consecintele practice rezolva o situatie destul de des imntalnita...
Instantele judecatoresti au decis ca renuntarea la salariu nu se poate prezenta sub o forma indirecta sau implicita. Mai exact, persoana careia i s-a redus in mod nelegal salariul - sau care nu a fost incadrata in categoria corespunzatoare, acolo unde exista astfel de categorii - insa a continuat a presta munca in noile conditii, nu poate fi socotita ca achiesat la noua retribuire si ca - ipso facto - nu ar mai avea deschisa calea contestatiei la organele competente. Acceptarea unui salariu inferior celui negociat sau nesemnarea actului aditional la contractul individual de munca (act care cuprindea propunerea patronului referitoare la nivelul salariului, propunere refuzata de salariat) nu poate fi socotita ca o renuntare la dreptul de a contesta masura nelegala a unitatii. Simplul fapt ca salariatul a incasat un salariu mai mic decat acela care i se cuvine nu constituie o achiesare la diminuarea drepturilor sale.
Horatiu Sasu,
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
40 Modele de Regulament Intern
Jurist si economist
Consultant in afaceri