In cazul unui administrator, persoana fizica nerezidenta, care detine si un CNP de Romania si care beneficiaza de indemnizatie lunara de administrator pe baza de contract, va rog sa-mi spuneti daca pe langa impozitul de 16% si contributia sanatate asigurat 5,5% , trebuie sa platim si contributia de asigurari sociale societate + asigurat?
Solutie:
Pentru indemnizatia administratorului, societatea platitoare de venit (indemnizatie) are obligatia retinerii impozitului pe venit 16% (art. 55 alin. 2 lit. j si art. 57 din Codul fiscal ) si contributiei de asigurari sociale de sanatate 5,5% (art. 2963 lit. a si art. 2964 alin. 1 lit. j). De asemenea, societatea are obligatia achitarii contributiei angajatorului la asigurarile sociale de sanatate 5,2% (art. 2963 lit. e si art. 2965 alin. 2 din Codul fiscal ) si a contributiei pentru concedii si indemnizatii 0,85% (art. 29616 alin. 3 lit. b din Codul fiscal – in baza “exceptiei de la exceptie” privind nedatorarea acestei contributii).
Societatea nu are nicio obligatie in ceea ce priveste contributia de asigurari sociale (angajator si angajat) pentru indemnizatia administratorului achitata in bani, in baza exceptiei de la art. 29616 alin. 5 lit. c din Codul fiscal (coroborate cu art. 2 alin. 2 lit. a – CAS individuala si cea datorata de angajator, art. . 2964 alin. 1 lit. j – indemnizatia administratorului si pct. 10 din Normele metodologice date in aplicarea Titlului IX2 din Codul fiscal ).
In schimb, in functie de situatia sa personala (nu este salariat la o alta entitate, mu este pensionar, veniturile obtinute depasesc plafonul prevazut la art. 6 alin. 1 pct. IV lit. a din Legea 263/2010 ), administratorul poate avea obligatia asigurarii in nume propriu in sistemul public de pensii, pe baza de declaratie de asigurare.
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
De mentionat ca simplul fapt ca administratorul este nerezident nu prezinta importanta in ceea ce priveste contributiile sociale datorate pentru activitatea desfasurata in Romania (spre exemplu, daca este rezident intr-un alt stat membru UE, ar trebui sa aiba documentul portabil A1 eliberat de autoritatile competente din tara sa de rezidenta pentru a nu datora contributii sociale pentru veniturile realizate in Romania; daca a obtinut si „un CNP de Romania” este foarte posibil ca sa-si fi stabilit rezidenta in Romania si atunci faptul ca este „nerezident” = „strain” nu mai are nicio relevanta etc.).