Administrator nerezident. Contributii sociale

contributiicodul fiscalasigurari sociale
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Problema:

In cazul unui administrator, persoana fizica nerezidenta, care detine si un CNP de Romania si care beneficiaza de indemnizatie lunara de administrator pe baza de contract, va rog sa-mi spuneti daca pe langa impozitul de 16% si contributia sanatate asigurat 5,5% , trebuie sa platim si contributia de asigurari sociale societate + asigurat?

Solutie:

Pentru indemnizatia administratorului, societatea platitoare de venit (indemnizatie) are obligatia retinerii impozitului pe venit 16% (art. 55 alin. 2 lit. j si art. 57 din Codul fiscal ) si contributiei de asigurari sociale de sanatate 5,5% (art. 2963 lit. a si art. 2964 alin. 1 lit. j). De asemenea, societatea are obligatia achitarii contributiei angajatorului la asigurarile sociale de sanatate 5,2% (art. 2963 lit. e si art. 2965 alin. 2 din Codul fiscal ) si a contributiei pentru concedii si indemnizatii 0,85% (art. 29616 alin. 3 lit. b din Codul fiscal – in baza “exceptiei de la exceptie” privind nedatorarea acestei contributii).

Societatea nu are nicio obligatie in ceea ce priveste contributia de asigurari sociale (angajator si angajat) pentru indemnizatia administratorului achitata in bani, in baza exceptiei de la art. 29616 alin. 5 lit. c din Codul fiscal (coroborate cu art. 2 alin. 2 lit. a – CAS individuala si cea datorata de angajator, art. . 2964 alin. 1 lit. j – indemnizatia administratorului si pct. 10 din Normele metodologice date in aplicarea Titlului IX2 din Codul fiscal ).
 
In schimb, in functie de situatia sa personala (nu este salariat la o alta entitate, mu este pensionar, veniturile obtinute depasesc plafonul prevazut la art. 6 alin. 1 pct. IV lit. a din Legea 263/2010 ), administratorul poate avea obligatia asigurarii in nume propriu in sistemul public de pensii, pe baza de declaratie de asigurare.
 
De mentionat ca simplul fapt ca administratorul este nerezident nu prezinta importanta in ceea ce priveste contributiile sociale datorate pentru activitatea desfasurata in Romania (spre exemplu, daca este rezident intr-un alt stat membru UE, ar trebui sa aiba documentul portabil A1 eliberat de autoritatile competente din tara sa de rezidenta pentru a nu datora contributii sociale pentru veniturile realizate in Romania; daca a obtinut si „un CNP de Romania” este foarte posibil ca sa-si fi stabilit rezidenta in Romania si atunci faptul ca este „nerezident” = „strain” nu mai are nicio relevanta etc.).

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
contributiicodul fiscalasigurari sociale

Data aparitiei: 27 Aprilie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Administrator nerezident. Contributii sociale Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Zile libere platite pentru evenimente deosebiteIntrebare: Va rog sa-mi spuneti daca este specificat undeva cite zile libere se acorda la casatoria unui salariat. Suntem intreprindere mica si nu avem contract colectiv de munca doar regulament unde am prevazut 2 zile libere pentru casatorie. Este alta reglementare in afara de Codul muncii unde spune ca se acorda zile libere pentru casatorie conform contrat colectiv de munca sau regulament? Societatea a fost infiintata in anul 2020.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]