Potrivit statisticilor, se pare ca, in medie, o familie din Romania a beneficiat de o crestere a veniturile medii lunare de peste 15%, fata de toamna anului trecut. Conform informatiilor puse la dispozitie de Institutul National de Statistica, cheltuielile unei familii s-au situat la o suma de aproximativ 2.900 de lei, conform Hotnews.ro.
Asa se face ca veniturile totale medii lunare au reprezentat in trimestrul III 2017, in termeni nominali, 3.426 lei pe familie si 1308 lei pe persoana.
Pe ce dau banii romanii si care sunt principalele cheltuieli ale unei gospodarii?
Principalele destinatii ale cheltuielilor efectuate de gospodarii sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii si transferurile catre administratia publica si privata si catre bugetele asigurarilor sociale, sub forma impozitelor, contributiilor, cotizatiilor, precum si acoperirea unor nevoi legate de productia gospodariei (hrana animalelor si pasarilor, plata muncii pentru productia gospodariei, produse pentru insamantat, servicii veterinare etc.).
250 Modele Fise de Post
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Cheltuielile pentru investitii, destinate pentru cumpararea sau constructia de locuinte, cumpararea de terenuri si echipament necesar productiei gospodariei, cumpararea de actiuni etc. detin o pondere mica in cheltuielile totale ale gospodariilor populatiei (doar 0,7%).
Este demn de mentionat ca produsele alimentare si bauturile nealcoolice au detinut 33,1% din consumul gospodariilor.
Daca, in medie, un roman a cheltuit in jur de 1101,10 de lei, se pare ca exista diferente intre cheltuielile din mediul rural si cel urban (mediul urban - 1295,16 lei, iar in mediul rural - 875, 27 de lei).
Statisticile INS mai arata ca 65% dintre cheltuielile romanilor se duc pe consumabile ( alimente si bauturi - 20%, marfuri nealimentare - 27%, plata serviciilor - 18%), iar 21% merg spre taxe si impozite.
Sursa: INS