Cumul venituri salariale si indemnizatie administrator. CAS

cumul venituri salarialeindemnizatie administratorCASasigurari socialeformular 112
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Va prezentam mai jos modul in care calculam si declaram CAS-ul pentru un angajat care detine doua contracte la acelasi angajator: unul de munca (salariu 30.907 lei) si celalat contract de administrator (salariu 2.973 lei).


Raspuns:


In conformitate cu prevederile art. 55 alin. (2) lit.  j) din Codul fiscal indemnizatia administratorilor, precum si suma din profitul net cuvenite administratorilor societatilor comerciale potrivit actului constitutiv sau stabilite de adunarea generala a actionarilor constituie venituri asimilate salariilor.
Astfel cum prevede art. 2963  lit. a) contribuabilii sistemelor de asigurari sociale sunt persoanele fizice rezidente, care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor, precum si orice alte venituri din desfasurarea unei activitati dependente, cu respectarea prevederilor instrumentelor juridice internationale la care Romania este parte. Potrivit art. 2964 alin. (1), baza lunara de calcul al contributiilor sociale individuale obligatorii, in cazul acestor persoane reprezinta castigul brut realizat din activitati dependente, in tara si in strainatate, cu respectarea prevederilor instrumentelor juridice internationale la care Romania este parte, care include:

a) veniturile din salarii, in bani si/sau in natura, obtinute in baza unui contract individual de munca, a unui raport de serviciu sau a unui statut special prevazut de lege. In situatia personalului roman trimis in misiune permanenta in strainatate, veniturile din salarii cuprind salariile de baza corespunzatoare functiilor in care persoanele respective sunt incadrate in tara, la care se adauga, dupa caz, sporurile si adaosurile care se acorda potrivit legii;
(.....)
e) remuneratia administratorilor societatilor comerciale, companiilor/societatilor nationale si regiilor autonome, desemnati/numiti in conditiile legii, precum si sumele primite de reprezentantii in adunarea generala a actionarilor si in consiliul de administratie;
(.....)
Alin. (2) al acestui articol stabileste ca, in situatia in care totalul veniturilor prevazute la alin. (1) este mai mare decat valoarea a de 5 ori castigul salarial mediu brut, contributia individuala de asigurari sociale se calculeaza in limita acestui plafon, pe fiecare loc de realizare a venitului.
Castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2012 este de 2.117 lei.

Prin loc  de realizare al venitului  se intelege persoana fizica ori juridica care are calitatea de angajator sau entitatea asimilata angajatorului.
Asadar, in cazul administratorului care este si salariat, baza lunara de calcul a contributiei individuala de asigurari sociale se calculeaza asupra castigului brut realizat, care include veniturile din salarii, in bani si/sau in natura, obtinute in baza contractului individual de munca si remuneratia primita in calitate de administrator. In situatia in care totalul acestor venituri este mai mare decat valoarea a de 5 ori castigul salarial mediu brut, contributia individuala de asigurari sociale se calculeaza in limita acestui plafon.

In cazul prezentat, situatia este urmatoarea:
- venit din salarii:                 30.907 lei
- indemnizatie administrator:          2.973 lei
Castigul brut realizat:                33.880 lei
Baza Contributie individuala asigurari sociale plafonata:       10.585 lei
Contributie individuala asigurari sociale:           1.111 lei
Instructiunile de completare a formularului Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate aprobate prin HG 1397/2010 stabilesc urmatoarele:

SECTIUNEA B se completeaza numai daca salariatul nu se incadreaza la Sectiunea A (a avut mai multe contracte de munca la acelasi angajator sau a avut concedii medicale ori a lucrat in conditii diferite de munca sau a beneficiat de indemnizatii ori de motive de scutire).
B.1. Contract/Contracte de munca sau/si somaj tehnic beneficiar de scutire.
In situatia in care asiguratul are mai multe contracte de munca incheiate cu angajatorul respectiv sau persoana fizica se incadreaza in mai multe tipuri de asigurat, se va completa cate o inregistrare pentru fiecare contract incheiat de asigurat cu angajatorul respectiv, sau pentru fiecare tip de asigurat, cu date referitoare la:
(......).
Asadar, pentru administratorul care este si salariat, in Formularul 112 se completeaza cate o inregistrare pentru fiecare contract incheiat cu societatea. In Anexa nr.1.2 Anexa asigurat a Formularului 112 se alege Sectiunea B, se completeaza datele solicitate la B.1. Contract/Contracte de munca sau/si somaj tehnic beneficiar de scutire, Randurile 1-11 pentru contractul de munca, se bifeaza ADAUGA SECTIUNE B 1 iar in Sectiunea B1 astfel adaugata se completeaza datele pentru indemnizatia de administrator.

In Sectiunea B.2. C.N.P.A.S. - Conditii de munca la Randul 5 "Venit brut realizat in conditii normale" se inscrie castigul brut realizat de asigurat in conditii normale de munca, respectiv 33.880 lei.

In sectiunea B.4. Centralizator asigurat, la Randul 7 "Baza Contributie individuala ASIGURARI SOCIALE plafonata"  se inscrie automat castigul brut care constituie baza de calcul pentru contributia individuala de asigurari sociale, plafonata, respectiv 10.585 lei.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
cumul venituri salarialeindemnizatie administratorCASasigurari socialeformular 112

Data aparitiei: 16 August 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Cumul venituri salariale si indemnizatie administrator. CAS Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru FizioterapeutIntrebare: As avea si eu nevoie de o fisa de post pentru functia de fizioterapeut, cod COR 226402.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Posibilitatea de detasare transnationala a cetatenilor ucraineniIntrebare: O societate din Romania are angajat un cetatean ucrainean. Acest cetatean ucrainean a obtinut in Romania permisul de sedere pentru beneficiarii protectiei temporare. Societatea doreste acum sa il detaseze in Spania. Avand in vedere cele mentionate mai sus, va rugam sa ne comunicati daca societatea din Romania il poate detasa la o societate din Spania?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]