Lipsa personalului medical suficient se va face simtita si mai acut in viitorul apropiat, mai ales ca anul acesta s-a dublat numarul medicilor si al asistentilor medicali care au plecat la munca in strainatate in primele luni ale acestui an. Astfel, in prima jumatate a lui 2011 si-au gasit joburi in clinicile din alte tari peste 16.500 de cadre medicale, numarul fiind aproape dublu fata de cele 8.100 de cadre care s-au angajat anul trecut in afara tarii.
Unul dintre factorii principali care determina aceste plecari masive il constituie salariile mici si lipsa conditiilor necesare in sistemul medical romanesc. In acest sector al celor care pleaca sa lucreze in strainatate, s-a constatat ca domeniul medical se afla pe locul doi.
In concret, in afara celor 26.300 de romani care s-au angajat in strainatate in sectorul hotelier si turism, alti 16.530 de romani (cadre medicale) au obtinut locuri de munca in clinicile private sau in spitalele din alte tari.
Deoarece medicii romani sunt foarte apreciati in strainatate, salariile pentru medicii seniori ajung si pana la 14.000 euro pe luna, in vreme ce un asistent medical are toate sansele sa castige pana la 2.300 euro lunar. Prin comparatie, in Romania salariul mediu net in sectorul medical este de aproximativ 1.200 lei (300 euro).
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Asa cum arata datele furnizate de ANOFM, 51.294 de persoane au obtinut un contract de munca in strainatate prin aplicarea prevederilor acordurilor bilaterale privind circulatia fortei de munca dintre Romania si alte state.