Examenul medical la angajare in trei timpi, trei atentionari si o concluzie

21 Martie 2011
21 Martie 2011
angajareexamen medical
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Procedura examenului medical la angajare nu e nici simpla, nici complicata, iar efectuata ca la carte da posibilitatea tutror partilor sa aiba un document valabil pe baza caruia sa isi creioneze raporturile de munca.

Prima etapa: solicitarea angajatorului

Examenul medical la angajarea in munca se face numai la solicitarea angajatorului (nici a salariatului si nici din oficiu de catre medic).

Angajatorul care va completa fisa de solicitare a examenului medical la angajare, conform modelului prevazut in anexa nr. 2 la HG 355/2007, si fisa de identificare a factorilor de risc profesional, conform modelului prevazut in anexa nr. 3 la HG 355/2007.

In situatia schimbarii locului de munca, lucratorul este obligat sa prezinte copia dosarului medical de la serviciul medical de medicina muncii de la locul sau de munca anterior.

Atentionare speciala

In concordanta cu reglementarile romanesti si europene care consacra principiul egalitatii de tratament si interzic orice discriminare, precum si in conformitate cu practica Curtii de Justitie a Comunitatii Europene, art. 27 alin. (5) C. muncii interzice solicitarea la angajare a testelor de graviditate. Cine cade in pacat si cere sau efectueaza astfel de teste poate fi banuit de discriminare; iar de la banuiala la condamnare drumul e scurt, pentru ca discriminarea e „la moda”.

A doua etapa: examinarea propriu-zisa

Examenul medical la angajarea in munca consta in:
 a) anamneza medicala profesionala si neprofesionala si examenul clinic general, conform modelului dosarului medical prevazut in anexa nr. 4 la HG 355/2007;
 b) examenele medicale clinice si paraclinice, conform modelului de fisa prevazut in anexa nr. 1 la HG 355/2007.

Atentie!

La indicatia medicului de medicina muncii, pentru stabilirea incompatibilitatilor medicale cu riscurile profesionale evaluate, examenul medical la angajarea in munca pentru locurile de munca si activitatile cu expunere la factori de risc profesional cuprinde si examene medicale suplimentare celor prevazute in anexa nr. 1 la HG 355/2007.

A treia etapa: concluziile

Rezultatele examenului clinic si ale celorlalte examene medicale se inregistreaza in dosarul medical.

Medicul specialist de medicina muncii, in baza fisei de solicitare a examenului medical la angajare, fisei de identificare a factorilor de risc profesional, dosarului medical si a examenelor medicale efectuate, completeaza fisa de aptitudine cu concluzia examenului medical la angajare: apt, apt conditionat, inapt temporar sau inapt pentru locul de munca respectiv.

Atentie!

1. Numai medicul de medicina muncii are dreptul de a efectua examenul medical.

2. Fisa de aptitudine care finalizeaza examenul medical la angajarea in munca se completeaza numai de catre medicul de medicina muncii, in doua exemplare, unul pentru angajator si celalalt pentru lucrator.

Situatii specifice, de avut in vedere

Pentru anumite categorii profesionale exista si norme speciale, de exemplu Ordinul ministerului lucrarilor publice, transporturilor si locuintei nr. 447 din 24 martie 2003 pentru aprobarea Instructiunilor privind examinarea medicala si psihologica a personalului din transporturi cu responsabilitati in siguranta circulatiei si a navigatiei, precum si organizarea, functionarea si componenta comisiilor medicale si psihologice de siguranta circulatiei

O concluzie de retinut

Dupa cum s-a exprimat doctrina juridica, in viziunea Codului muncii conditia necesara a fi indeplinita pentru incheierea contractului de munca nu o reprezinta prezentarea certificatului medical, ci, ca si in reglementarea anterioara, efectuarea examenului medical, certificatul medical fiind singura modalitate de proba admisa in dovedirea indeplinirii conditiei .

Horatiu Sasu
Jurist si economist
Consultant in afaceri

NOUTATI din Legislatia muncii

Pregatiti-va sa radeti cu lacrimi!


Savurati cele 12 caricaturi absolut dementiale
prezentate in Calendarul Vesel al Managerului HR 2025!


Vedeti AICI Caricaturile >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]