• Regula nr. 1: Daca printr-un act normativ ulterior, fapta nu mai este considerata contraventie, ea nu se mai sanctioneaza, chiar daca a fost savarsita inainte de data intrarii in vigoare a noului act normativ.
Prin Decizia nr. 228/2007, Curtea Constitutionala a declarat aceasta prevedere ca fiind neconstitutionala, in masura in care prin sintagma „nu se mai sanctioneaza“ se intelege doar aplicarea sanctiunii contraventionale, nu si executarea acesteia.
Pe cale de consecinta, in interpretarea Curtii Constitutionale, rezulta urmatoarele: daca printr-un act normativ ulterior o fapta nu mai este considerata a fi contraventie, aceasta nu se mai sanctioneaza, respectiv sanctiunea contraventionala aplicata nu se mai executa, in conditiile in care fapta a fost savarsita inainte de data intrarii in vigoare a noului act normativ.
Exemplu: Organul de control din cadrul Inspectoratului teritorial de munca constata ca un angajator a savarsit o fapta sanctionata contraventional la momentul comiterii acesteia, care insa nu mai este considerata contraventie in baza actului normativ in vigoare la momentul efectuarii actului de control.
Desi termenul de prescriptie al raspunderii contraventionale nu a expirat, inspectorul de munca nu poate sanctiona contraventional fapta respectiva, avand in vedere faptul ca actul normativ ulterior a scos fapta respectiva din sfera raspunderii contraventionale.
• Regula nr. 2: Daca sanctiunea prevazuta in noul act normativ este mai usoara se va aplica aceasta.
Exemplu: Organul de control din cadrul Inspectoratului teritorial de munca constata ca un angajator a savarsit o fapta sanctionata contraventional la momentul comiterii acesteia cu amenda.
La momentul efectuarii controlului, in urma modificarii actului normativ, fapta respectiva poate fi sanctionata numai cu avertisment. In aceste conditii, inspectorul de munca va putea aplica pentru savarsirea faptei respective numai sanctiunea contraventionala a avertismentului.
• Regula nr. 3: In cazul in care noul act normativ prevede o sanctiune mai grava, contraventia savarsita anterior va fi sanctionata conform dispozitiilor actului normativ in vigoare la data savarsirii acesteia.
Exemplu: Organul de control din cadrul Inspectoratului teritorial de munca constata ca un angajator a savarsit o fapta sanctionata contraventional la momentul comiterii acesteia cu avertisment.
La momentul efectuarii actiunii de controlul, in urma modificarii actului normativ, fapta respectiva este sanctionata cu amenda. In aceste conditii, inspectorul de munca va putea aplica pentru savarsirea faptei respective numai sanctiunea contraventionala a avertismentului, sanctiune in vigoare la data savarsirii acesteia.