Va reamintim ca a intrat in vigoare OUG 132/2020, un act normativ care instituie si in Romania munca flexibila dupa un model de inspiratie germana menit sa reduca impactul negativ al pandemiei coronavirus asupra pietei muncii. Aceasta ordonanta sprijina atat salariatii, cat si firmele angajatoare si prevede, in principiu, 3 lucruri:
Aveti posibilitatea sa reduceti unilateral timpul de munca al salariatilor dvs. cu cel mult 50%, cu reducerea corespunzatoare a salariului.
Puteti aplica aceasta masura doar daca indepliniti 2 conditii:
a) cifra de afaceri a firmei a scazut cu cel putin 10% fata de perioada similara din anul anterior;
b) masura in cauza afecteaza cel putin 10% din numarul total de salariati.
.jpg)
Pe perioada acestei masuri, platiti salariatilor (si recuperati ulterior de la Stat) o indemnizatie de 75% din diferenta dintre salariul de baza brut prevazut in contractul individual de munca si salariul de baza brut aferent orelor de munca efectiv prestate ca urmare a reducerii timpului de munca.
Recent a intrat in vigoare OUG nr. 132/2020 care aduce modificari importante privind timpul de munca! Va oferim un ghid practic cu absolut toate explicatiile necesare! Folositi-l pentru a evita amenzi de pana la 20.000 de lei!
Detalii aici!
Evident, lucrurile sunt insa mult mai complexe de atat si apar intrebari practice foarte la obiect, care tin de procedura care trebuie urmata, dar si de inregistrarile in Revisal aferente, completarea Declaratiei 112, efectuarea pontajelor etc.
Atentie! Lucrarea dvs. va fi actualizata GRATUIT cu procedura de decontare cand apare Hotararea de Guvern in Monitorul Oficial.
Nu va faceti griji! Va oferim exact produsul de care aveti nevoie!
Ghidul va arata pas cu pas ce aveti de facut si va ajuta astfel sa beneficiati in cel mai scurt timp de avantajele pe care le aduce acest act normativ pentru dvs. si pentru salariatii dvs.!
Exemple de intrebari la care doriti un raspuns!
Cand trebuie comunicata salariatului decizia de reducere a timpului sau de munca?
Pe ce durata se poate aplica aceasta masura?
Indemnizatia de 75% este supusa impozitarii si platii contributiilor sociale?
Ce documente trebuie sa intocmiti dvs., angajatorul?
Ce interdictii vi se aplica pe perioada aplicarii acestei masuri?
Ce firme sunt excluse din start de la aplicarea acestei masuri?
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Salariata cu copil cu dizabilitati pana in varste de 3 ani. Nasterea unui alt copil. Suspendare CIM. Baza de calcul al indemnizatiei CCCIntrebare: O angajata a fost in concediu crestere copil in perioada 07.04.2023-27.11.2024, a revenit in activitate, iar sotul a ramas in CIC pana la 2 ani. Intre timp a anuntat ca este insarcinata cu al doilea copil, data estimativa a nasterii 05.08.2025, iar pentru primul copil a obtinut certificat de handicap valabil 24 de luni pana la data de 16.04.2027. Colega mea doreste sa reia CIC pentru primul copil pana la implinirea varstei de 3 ani, in baza certificatului pentru handicap. Odata cu nasterea celui...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Munca de noapte. ReglementareIntrebare: Revin cu o noua intrebare pornind de la exemplul dat in mesajul dumneavoastra: daca salariatul lucreaza intr-o zi 7h, in alta zi va lucra doar 1h. Daca cele 7h din ziua respectiva sunt in intervalul orar 17-24 se condisera munca de noapte, impunandu-se aplicarea leglislatiei corespunzatoare?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<