Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii si Solidaritatii Sociale, a facut o serie de vizite inopinate la Casa Judeteana de Pensii si la Inspectoratul Teritorial de Munca din judetul Suceava, in data de 30 mai.
La Casa Judeteana de Pensii, ministrul Simona Bucura-Oprescu a discutat cu pensionarii prezenti in institutie despre noua lege a pensiilor, a observat fluxurile operationale si conditiile in care angajatii institutiei isi desfasoara activitatea, precum si stadiul digitizarii dosarelor de pensionare, observa site-ul Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale.
Procedura de pensionare care se aplica de la 1 septembrie 2024! Ce modificari aduce noua lege a pensiilor?
La Inspectia Muncii, ministrul a discutat cu specialistii pe probleme de securitate si sanatate in munca si au fost trecute in revista resursele necesare pentru buna desfasurare a activitatii in beneficiul angajatorilor si salariatii acestora. In acest sens, ministrul Muncii a anuntat un proiect de dotare cu vehicule noi pentru inspectoratele teritoriale.
„M-am bucurat sa vad la Casa de Pensii ca procesul de evaluare si digitizare a dosarelor de pensii este aproape finalizat, astfel incat recalcularea pensiilor se va putea face rapid, datele fiind deja in sistem. Procentul de digitizare la Suceava este printre cele mai mari din tara, de 99,2%, ceea ce inseamna ca angajatii de aici si-au facut bine treaba. De asemenea, fluxul de primire a cetatenilor este gestionat electronic pentru a nu avea cozi, lucru pe care mi-l doresc sa se intample in toate Casele Judetene de Pensii.
Pe de alta parte, la Inspectoratul Teritorial de Munca este nevoie, pe langa lucrari de reabilitare, si de dotari. In acest sens, avem un proiect prin care vom achizitiona masini hibrid, inclusiv pentru ITM Suceava, cu care sa se poata face rapid si in siguranta deplasarea pe teren a inspectorilor, mai ales in zone greu accesibile, cum ar fi la exploatarile forestiere. Intarirea rolului Inspectiei Muncii si a inspectorilor de munca este o prioritate pentru MMSS si inseamna atat o buna pregatire a resursei umane, cat si alocarea resurselor necesare. Nu in ultimul rand, am vorbit si despre obiective, dar mai ales despre modul in care se poate imbunatati concret activitatea in fiecare domeniu in parte si ce putem face impreuna in acest sens.”, a declarat ministrul Simona Bucura-Oprescu.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Salariul dupa 24 de luni vechimeIntrebare: Am un angajat cu contract de munca de peste 24 de luni care a avut pana la 31.12.2024 salariu peste cel minim pe economie, adica 3900. Incepand cu data de 01.01.2025 putem sa-l aducem la minimul pe economie de 4050, chiar daca are peste 24 de luni de la data incheierii contractului individual de munca sau trebuie sa i acordam un salariu de baza superior salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Revizuire medicala. Incadrare in gradul III de invaliditateIntrebare: Suntem in situatia in care avem un angajat care are decizie medicala asupra capacitatii de munca si limitare de a lucra 4 ore /zi, grad de invaliditate 3, capacitate de munca pierduta la jumatate (are si certificat de incadrare in grad de handicap accentuat pana la data de 29.09.2025). Am redus programul la 4 ore /zi si salariul aferent celor 4 ore conform deciziei medicale. Va rog ma puteti ajuta cu urmatoarele raspunsuri: 1) exista posibilitatea legala de la lucra 8 ore daca angajatul doreste...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<