Ministrul Muncii: Salariul minim va fi indexat cu 3,1%. Pensiile vor fi majorate

majorare pensii 2021noua lege a pensiilor 2021salariul minim 2021
Ministrul Muncii: Salariul minim va fi indexat cu 3,1%. Pensiile vor fi majorate
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
La jumatatea saptamanii in curs, salariul minim ar urma sa fie indexat, in sedinta de Guvern, cu 3,1%, iar pensiile, supuse unei majorari in acest an cel putin cu rata inflatiei, potrivit declaratiilor recente ale ministrului Muncii, Raluca Turcan.
 
"Salariul minim va fi indexat maine, in sedinta de Guvern. Vom adopta Hotararea de Guvern. Acesta va fi indexat cu 3,1%. Dupa cum bine cunoasteti, au fost doua directii diferite: una a patronatelor, una a sindicatelor. Patronatele doreau moratoriu, sa ramana inghetat salariul minim, iar sindicatele doreau o crestere pana la 2.400 de lei, de la 2.230 de lei. Am gasit o varianta care sa fie ancorata in realitate si anume rata inflatiei si cresterea productivitatii. Tinand cont ca a fost un an de criza, productivitatea muncii nu a crescut foarte mult, doar cu 0,8%, si ca urmare majorarea salariului minim va fi de 3,1%, 70 de lei brut", a explicat Turcan, la Digi 24, potrivit Agerpres.
 
In ce priveste majorarea pensiilor, ministrul Muncii a amintit de intrarea in vigoare, din septembrie 2021, a Legii 127/2019.
 
"Suntem pe o Lege 263, veche, in care punctul de pensie se actualiza raportat la rata inflatiei si 50% din castigul salarial mediu brut, si in baza acelei legi noi am facut majorarea cu 14% la finalul anului trecut. In mod normal, pensiile ar fi trebuit indexate cu rata inflatiei la inceput de an, dar politicienii ce au facut? Rapid au pus in logica electorala si au aranjat majorarile exact in perioada de campanie electorala. De la 1 septembrie ar trebui sa intre in vigoare aceasta Lege 127/2019 publicata in Monitorul Oficial, dar cu cateva articole prorogate pana la 1 septembrie, care ar avea un impact bugetar pentru doar 4 luni de 48 de miliarde de lei si pentru anul viitor de 138 de miliarde de lei. Ei, in acest context, cu doua legi care se bat cap in cap, cu una care trebuie sa intre de la 1 septembrie complet nepregatita, pentru ca nu s-a facut nici macar cel mai mic pas si v-am spus daca in Guvernul PSD in 90 de zile veneau cu actualizarea tuturor pensiilor nimeni nu mai putea da inapoi, pentru ca eram pregatiti pentru recalcularea pensiilor", a sustinut ministrul.
 
Ministrul a precizat si ca indexarea pensiilor cu rata inflatiei va avea loc in acest an, dar nu a oferit un moment exact.

"Un element la care tin si care va defini mandatul meu de ministru este acela al echitatii in sistemul de pensii, pentru ca eu nu pot sa tolerez si nici nu pot sa dorm bine noaptea in conditiile in care in momentul de fata in Romania exista pensionari care castiga 78.634 de lei pe luna, in conditiile in care contributivitatea ar acoperi o pensie de 5.205 lei, iar 73.429 reprezinta criterii favorizante din legile facute de PSD in Parlament", a declarat ministrul Muncii. 
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
majorare pensii 2021noua lege a pensiilor 2021salariul minim 2021

Data aparitiei: 13 Ianuarie 2021
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Ministrul Muncii: Salariul minim va fi indexat cu 3,1%. Pensiile vor fi majorate Nota: 4.75 din 5 - 4 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]