La jumatatea saptamanii in curs, salariul minim ar urma sa fie indexat, in sedinta de Guvern, cu 3,1%, iar pensiile, supuse unei majorari in acest an cel putin cu rata inflatiei, potrivit declaratiilor recente ale ministrului Muncii, Raluca Turcan.
"Salariul minim va fi indexat maine, in sedinta de Guvern. Vom adopta Hotararea de Guvern. Acesta va fi indexat cu 3,1%. Dupa cum bine cunoasteti, au fost doua directii diferite: una a patronatelor, una a sindicatelor. Patronatele doreau moratoriu, sa ramana inghetat salariul minim, iar sindicatele doreau o crestere pana la 2.400 de lei, de la 2.230 de lei. Am gasit o varianta care sa fie ancorata in realitate si anume rata inflatiei si cresterea productivitatii. Tinand cont ca a fost un an de criza, productivitatea muncii nu a crescut foarte mult, doar cu 0,8%, si ca urmare majorarea salariului minim va fi de 3,1%, 70 de lei brut", a explicat Turcan, la Digi 24, potrivit Agerpres.
In ce priveste majorarea pensiilor, ministrul Muncii a amintit de intrarea in vigoare, din septembrie 2021, a
Legii 127/2019.
"Suntem pe o Lege 263, veche, in care punctul de pensie se actualiza raportat la rata inflatiei si 50% din castigul salarial mediu brut, si in baza acelei legi noi am facut majorarea cu 14% la finalul anului trecut. In mod normal, pensiile ar fi trebuit indexate cu rata inflatiei la inceput de an, dar politicienii ce au facut? Rapid au pus in logica electorala si au aranjat majorarile exact in perioada de campanie electorala. De la 1 septembrie ar trebui sa intre in vigoare aceasta Lege 127/2019 publicata in Monitorul Oficial, dar cu cateva articole prorogate pana la 1 septembrie, care ar avea un impact bugetar pentru doar 4 luni de 48 de miliarde de lei si pentru anul viitor de 138 de miliarde de lei. Ei, in acest context, cu doua legi care se bat cap in cap, cu una care trebuie sa intre de la 1 septembrie complet nepregatita, pentru ca nu s-a facut nici macar cel mai mic pas si v-am spus daca in Guvernul PSD in 90 de zile veneau cu actualizarea tuturor pensiilor nimeni nu mai putea da inapoi, pentru ca eram pregatiti pentru recalcularea pensiilor", a sustinut ministrul.
Ministrul a precizat si ca indexarea pensiilor cu rata inflatiei va avea loc in acest an, dar nu a oferit un moment exact.
"Un element la care tin si care va defini mandatul meu de ministru este acela al echitatii in sistemul de pensii, pentru ca eu nu pot sa tolerez si nici nu pot sa dorm bine noaptea in conditiile in care in momentul de fata in Romania exista pensionari care castiga 78.634 de lei pe luna, in conditiile in care contributivitatea ar acoperi o pensie de 5.205 lei, iar 73.429 reprezinta criterii favorizante din legile facute de PSD in Parlament", a declarat ministrul Muncii.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Varsta de pensionare. Data incetare CIMIntrebare: Salariata nascuta in 23 iulie 1962, indeplineste conditiile de pensionare limita de varsta luna aceasta, octombrie 2024. Va rog, sa-mi spuneti, cu ce data trebuie sa incetez CIM, avand in vedere ca la femei varsta de pensionare este diferita?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Concediu de odihna in functie de vechimeIntrebare: Ma puteti ajuta cu o nelamurire privind acordarea zilelor concediu pt angajati, in functie de vechimea in munca? Este aceasta o posibilitate sau o obligativitate pentru angajatori? Vechimea in munca Durata minima a concediului de odihna normal (in zile lucratoare) pana la 5 ani 21 zile de la 5 la 10 ani 22 zile de la 10 la 15 ani 23 zile de la 15 la 20 ani 24 zile peste 20 ani 25 zile
vezi AICI raspunsul specialistilor <<