Aceste solutii va sunt oferite de cea mai autorizata voce in domeniul legislatiei muncii din Romania: prof. univ. dr. Raluca Dimitriu. Dna Dimitriu, coordonatoarea lucrarii Consilier Legislatia muncii, este doctor in drept, specializarea dreptul muncii, formator al magistratilor specializati in dreptul muncii in cadrul Institutului National de Magistratura si membru in Consiliul Stiintific al Institutului de Cercetari Juridice al Academiei Romane.
Imensa experienta practica a dnei prof. Raluca Dimitriu in instantele de judecata ii permite sa va dezvaluie nu numai solutii, ci si lucruri putin stiute despre subtilitatile legii si despre consecintele concrete ale acestora.
In toate cele peste 1.000 de pagini ale lucrarii „Consilier Legislatia muncii” accentul cade pe procedurile complete de urmat, pe aspectele practice si mai ales pe chestiunile sensibile, pe capcanele care pot fi foarte usor trecute cu vederea.
Concret, in ce fel va ajuta aceasta lucrare?
„Consilier Legislatia Muncii. Ghid complet privind gestionarea raporturilor de munca” explica in amanunt si foarte clar fiecare rand din intreaga legislatie a muncii, cu interpretari, proceduri de urmat, implicatii, corelari intre diferite prevederi, capcane de evitat, spete din experienta practica in instantele de judecata a autoarei lucrarii, dna prof. univ. dr. Raluca Dimitriu.
„Consilier Legislatia Muncii. Ghid complet privind gestionarea raporturilor de munca” va dezvaluie toate subtilitatile care se ascund in spatele formularilor seci ale articolelor din legislatie, subtilitati care, de obicei, devin evidente la primul control ITM sau la primul proces pierdut cu unul dintre angajati, care v-a contestat o decizie in instanta.
Ce va ofera abonamentul dvs. la Consilier Legislatia muncii?
Abonamentul constituie un serviciu unic de informare si consultanta, care va pune la dispozitie:
1. lucrarea de baza – stick-ul continand peste 1.000 de pagini de legislatia muncii comentata, cu probleme greu de identificat la prima vedere si cu spete sugestive
2. serviciul de ACTUALIZARE a informatiei, timp de 12 luni, gratie unui soft special instalat pe stick
3. serviciul de CONSULTANTA personalizata, in scris prin e-mail, pe adresa consilier@rs.ro si telefonic, in fiecare marti in intervalul orar 15.00 – 17.00
4. participarea la 4 seminarii online unde puteti adresa intrebari si primiti raspuns de la cel mai bun specialist in domeniu. Profitati inca o data de consultanta pe legislatia muncii,
salarizare si HR. Evenimentul online are urmatoarea structura: in prima parte - o prezentare video si in a doua parte - sesiune de intrebari si raspunsuri.
5. newsletterul electronic gratuit Expert Legislatia Muncii si HR. Saptamanal, dvs. sunteti primul care o afla, direct de la specialisti! Va atentioneaza asupra ultimelor modificari legislative sau decizii guvernamentale referitoare la Codul muncii.
6. Acces la lucrarea in online - oricand si de oriunde aveti conexiune la Internet
• De ce sa riscati ca un detaliu legislativ sau o eroare de interpretare sa va afecteze corectitudinea deciziilor?
• De ce sa fiti victima trucurilor inspectorilor ITM?
• De ce sa pierdeti bani si timp pretios prin instanta cand un mic pont pe care il gasiti in Consilier Legislatia muncii. Ghid complet privind gestionarea raporturilor de munca va poate scuti DIN START de neplaceri?
Comandati ACUM! „Consilier Legislatia muncii. Ghid complet privind gestionarea raporturilor de munca” contine informatii detaliate, spete si solutii referitoare la absolut orice subiect legat de legislatia muncii.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Varsta de pensionare. Data incetare CIMIntrebare: Salariata nascuta in 23 iulie 1962, indeplineste conditiile de pensionare limita de varsta luna aceasta, octombrie 2024. Va rog, sa-mi spuneti, cu ce data trebuie sa incetez CIM, avand in vedere ca la femei varsta de pensionare este diferita?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Concediu de odihna in functie de vechimeIntrebare: Ma puteti ajuta cu o nelamurire privind acordarea zilelor concediu pt angajati, in functie de vechimea in munca? Este aceasta o posibilitate sau o obligativitate pentru angajatori? Vechimea in munca Durata minima a concediului de odihna normal (in zile lucratoare) pana la 5 ani 21 zile de la 5 la 10 ani 22 zile de la 10 la 15 ani 23 zile de la 15 la 20 ani 24 zile peste 20 ani 25 zile
vezi AICI raspunsul specialistilor <<