Incepand cu 01 ianuarie 2011 datele privind evidenta muncii prestate salariati in baza unui contract individual de munca nu se mai inscriu in carnetele de munca, urmare abrogarii prin art. 296 din Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, a Decretului nr.92/1976 privind carnetul de munca, publicat in Buletinul Oficial, Partea I, nr. 37 din 26 aprilie 1976.
Astfel, vechimea in munca stabilita pâna la data de 31 decembrie 2010 se probeaza cu carnetul de munca.
Potrivit art. 34 alin. (5) din Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, la solicitarea salariatului, angajatorul este obligat sa elibereze un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, vechimea in munca, in meserie si in specialitate. Totodata, art. 40 alin. (2) lit. h) prevede ca angajatorului ii revine obligatia sa elibereze, la cerere, toate documentele care atesta calitatea de salariat a solicitantului.
Prin urmare, pentru perioada ulteriora datei de 31.12.2010 atestarea vechimii in munca a salariatului se poate face prin adeverinta eliberata de angajator.
Astfel, la angajarea in munca in cadrul unui nou angajator, vechimea in munca pentru calculul concediului de odihna cuvenit salariatului se va putea dovedi cu inscrisurile emise de catre fostii angajatori. De aceea este absolut necesar sa cereti acest inscris de la cei pe care ii angajati in aceasta perioada.
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Codul Muncii republicat si actualizat la zi