Conform specialistilor PortalCodulMuncii.ro, angajatorul are posibilitatea de a incheia contract de imprumut cu salariatul.
In cadrul contractului de imprumut se poate prevedea faptul ca restituirea imprumutului se realizeaza prin retineri lunare din salariu.
Sa privim totusi catre anumite prevederi cheie din Codul de procedura civila, caci retinerile din salariu trebuie sa fie realizate conform anumitor conditii.
Asadar, conform art. 729 alin. (1) din Codul de procedura civila , salariile si alte venituri periodice, pensiile acordate in cadrul asigurarilor sociale, precum si alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia pot fi urmarite:
a) pana la jumatate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau alocatie pentru copii.
40 Modele de Regulament Intern
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Portal Codul Muncii
b) pana la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.
Atentie si la faptul ca privind la art. 169, alin. (4) din Codul Muncii, vedem ca retinerile din salariu cumulate nu pot depasi in fiecare luna jumatate din salariul net.
Asadar, in contractul de imprumut se poate introduce clauza potrivit careia ratele din imprumut vor fi achitate scazand sumele respective din salariul lunar al angajatului.
Dar sa tinem cont ca retinerile nu vor depasi limitele stabilite de Codul muncii si de Codul de procedura civila.
Citeste si:
Litigii de munca in 2015. Ce abuzuri mai comit angajatorii
Munca prin agent de munca temporara. Tot ce trebuie sa stii despre leasingul de personal in 2015
Angajatorul doreste sa renunte la clauza de neconcurenta. Ce spune legea in aceasta privinta?
Succesul echipelor de profesionisti - Superiorii dau tonul si servesc drept model
Cand colegii tai sunt platiti mai bine decat tine, desi aveti aceleasi sarcini si atributii...