„ Avand in vedere ca s-a aprobat acordarea unei zile libere platite pentru fiecare doza de vaccin efectuata (actul normativ care vine in completare Legii nr. 55/20200), cum procedam in urmatoarele situatii: a) salariatii care lucreaza de zi (L-V) si isi fac vaccinul in zilele libere (S-D) pot beneficia de zi libera in alta zi lucratoare?
b) pentru salariatii care lucreaza in ture si au vaccinul programat in zi de weekend (ex. rapelul, unde data programarii nu mai poate fi schimbata) cum se acorda ziua libera daca in mod normal ar trebui sa fie la locul de munca? Angajatorul il poate refuza pe motiv ca nu are cine sa asigure activitatea si sa acorde ziua libera in alta zi? Cum se trece aceasta zi in pontaj daca pica sambata sau duminica?
Raspunsul specialistului: Legea 221/2021 reglementand acordarea unei zile libere salariatilor care se vaccineaza nu prevede in mod expres faptul ca aceasta zi se acorda doar in ziua vaccinarii.
Doar in situatia in care cel care se vaccineaza este copilul, legea prevede expres ca ziua libera se acorda in ziua vaccinarii copilului.
Conform art. 21^1 (3) din Legea nr. 55/2020 privind unele masuri pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 introdus prin
Legea 221/2021: Beneficiaza de drepturile prevazute la alin. (1) si unul dintre parinti sau reprezentantul legal al copilului cu varsta de pana la 18 ani, precum si al persoanei cu dizabilitati cu varsta de pana la 26 de ani, în ziua vaccinarii copilului, respectiv a persoanei cu dizabilitati.
Prin urmare, salaratii care se vaccineaza in zilele libere cum ar fi zilele de repaus saptamanal pot sa beneficieze de zi libera in urmatoarea zi lucratoare.
Conform art. 21^1 (6) din Legea nr. 55/2020 privind unele masuri pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 introdus prin Legea 221/2021:
(6) Pentru a nu afecta semnificativ activitatea angajatorului, angajatii au obligatia de a informa angajatorul cu privire la optiunile de programare a zilelor libere pe care urmeaza sa le solicite în temeiul prezentului articol, în vederea asigurarii în conditii optime a functionarii activitatii acestuia.
Astfel, legea prevede obligatia salariatului de a-l informa pe angajator cu privire la optiunile de programare a zilelor libere în vederea asigurarii în conditii optime a functionarii activitatii acestuia fara sa contina alte reglementari cum ar fi cu ce perioada de timp inainte sa faca aceasta informare. De asemenea, legea nu reglementeaza posibilitatea angajatorului de a refuza acordarea liberului in ziua solicitata de salariat.
In aceste conditii, consideram ca angajatorul trebuie sa reglementeze intern procedura acordarii acestor zile libere pe care sa o comunice salariatului, astfel incat acesta sa cunoasca in ce conditii poate solicita acordarea zilei libere.
In situatia in care ziua de sambata sau duminica este o zi lucratoare pentru salariat si beneficiaza de zi libera pentru vaccinare aceasta zi va fi evidentiata in pontaj ca zi libera platita.
Daca salariatul beneficiaza de repaus saptamanal, in pontaj se va inregistra zi de repaus saptamanal.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Varsta de pensionare. Data incetare CIMIntrebare: Salariata nascuta in 23 iulie 1962, indeplineste conditiile de pensionare limita de varsta luna aceasta, octombrie 2024. Va rog, sa-mi spuneti, cu ce data trebuie sa incetez CIM, avand in vedere ca la femei varsta de pensionare este diferita?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Concediu de odihna in functie de vechimeIntrebare: Ma puteti ajuta cu o nelamurire privind acordarea zilelor concediu pt angajati, in functie de vechimea in munca? Este aceasta o posibilitate sau o obligativitate pentru angajatori? Vechimea in munca Durata minima a concediului de odihna normal (in zile lucratoare) pana la 5 ani 21 zile de la 5 la 10 ani 22 zile de la 10 la 15 ani 23 zile de la 15 la 20 ani 24 zile peste 20 ani 25 zile
vezi AICI raspunsul specialistilor <<