Propunerea de modificare a Legii 55/2020 privind unele masuri pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei, prin care persoanele care se vaccineaza ar fi putut beneficia la cerere de zi libera, a fost respinsa de Senat la inceputul acestei saptamani, fiind inregistrate 64 de voturi "pentru" (USR PLUS si PSD), 60 de voturi "impotriva" (PNL si AUR) si 4 abtineri.
"Persoanele care se vaccineaza impotriva COVID 19 beneficiaza de zi libera platita, care nu se include in durata concediului de odihna, in ziua vaccinarii in cazul angajatilor din sistemul public si privat. De scutire de frecventa in ziua vaccinarii beneficiaza elevii si studentii, iar militarii profesionisti si in termen - de o zi de permisie", se arata in propunerea legislativa respinsa de Senat.
Conform proiectului, ziua libera s-ar fi acordat in baza actelor justificative eliberate de institutia de profil la care a fost efectuata vaccinarea, fiind prevazuta si o zi libera pentru parintele care isi insoteste la vaccinare copilul cu varsta de pana la 14 ani sau pana la 26 de ani, in cazul celor cu dizabilitati.
Nu a fost acceptata nici scutirea de o zi pentru elevi si studenti in ziua vaccinarii, cat si o zi permisie pentru militarii profesionisti si in termen.
Potrivit Agerpres, senatorul USR PLUS Stefan Palarie, presedintele Comisiei de munca din Senat, a afirmat ca "o zi libera pentru vaccinare este un efort mic fata de un potential risc de 15 zile de spitalizare sau de concediu medical al angajatilor", sustinand strategia de vaccinare la nivel national.
Conform aceleiasi surse, liderul grupului PNL, Virgil Guran, a explicat ca votul senatorilor liberali va fi impotriva, "nu pentru ca ar avea ceva impotriva colegilor USR", ci pentru ca economia trebuie sustinuta, "orice zi libera (...) insemnand 0,2-0,3% din PIB".
In plus, liderul grupului PSD, Lucian Romascanu, arata sursa citata, si-a exprimat sprijinul pentru acest proiect, "orice masura care aduce un spor de vaccinare fiind buna".
Propunerea legislativa va fi dezbatuta si votata de Camera Deputatilor, for decizional in acest caz.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Termenul pentru recuperarea indemnizatiilor medicale. PrescriptieIntrebare: Care este procedura legala ca un angajator sa recupereze banii din fondul FNUASS? cererile au fost depuse la Casa de Sanatate in anul 2022...In cat timp, se stinge/prescrie obligatia celor de la Casa de Sanatate de a a restutui banii catre angajator? Este vorba despre concedii medicale cu cod indemnizatie 08.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Date incetare CIMIntrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<