Comisia de munca a Senatului a acordat, miercuri, raport favorabil propunerii legislative de modificare a Legii 55/2020 privind unele masuri pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei, astfel ca persoanele pot beneficia la cerere de zi libera atunci cand se vaccineaza, acelasi drept putand fi acordat parintelui care isi vaccineaza copilul.
"Persoanele care se vaccineaza impotriva COVID 19 beneficiaza de zi libera platita, care nu se include in durata concediului de odihna, in ziua vaccinarii in cazul angajatilor. De scutire de frecventa in ziua vaccinarii beneficiaza elevii, studentii si militarii. Aceste drepturi se acorda pe baza documentelor justificative eliberate de institutia de profil la care a fost efectuata vaccinarea", se arata in propunerea legislative.
Totodata, se prevede acordarea
zile libere parintelui care isi insoteste la vaccinare copilul cu varsta de pana la 14 ani sau pana la 26 de ani, in cazul celor cu dizabilitati, cu precizarea ca se solicita o declarative pe proprie raspundere a celuilalt parinte, potrivit careia acesta nu a solicitat, la locul sau de munca, o zi libera.
Cand NU va fi angajatorul obligat sa acorde o zi libera pentru vaccinare
De asemenea, angajatorul nu este obligat sa acorde ziua libera daca organizeaza un centru de vaccinare la sediul sau.
"In lege, este prevazuta o zi libera pentru ziua vaccinarii, o zi libera pentru rapel si o zi libera pentru vaccinarea copilului, atunci cand vaccinul va fi disponibil si pentru copiii sub 16 ani. Angajatorii, daca organizeaza centre proprii de vaccinare in unitatile respective, atunci nu mai au obligatia de a acorda zi libera, pentru ca aduc vaccinul la locul de munca si astfel, fluxul de productie in unitatea respectiva nu mai este afectat", a explicat unul dintre initiatori, Oana Toiu, presedinte al Comisiei de munca din Camera Deputatilor, potrivit Agerpres.
Conform aceleiasi surse, propunerea legislativa ar putea fi dezbatuta si votata luni in plenul Senatului, prima camera sesizata in acest caz.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Concediu de odihna se acorda pe zile nu pe oreIntrebare: In cazul in care un salariat solicita concediu de odihna pentru o jumatate de zi, exista posibilitatea ca angajatorul sa aprobe acest tip de cerere? Cum ar trebui gestionata aceasta jumatate de zi de concediu din perspectiva calculului salarial, a inregistrarii in statul de plata si a reflectarii in pontaj?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Tanar vs copil cu varsta cuprinsa intre 15 si 18 ani. Munca de noapteIntrebare: Va rugam sa ne ajutati cu lamuriri privitoare la conditiile in care pot angajatii minori sa lucreze in intervalul orar 20.00-22.00. Altfel spus, in ce conditii un minor cu varsta cuprinsa intre 15-18 ani este definit ca tanar sau copil in sensul HG 600/2007, art 3. Referiri la scolarizarea obligatorie am gasit in Legea 56/2019: Art. 16. (1) Invatamantul general obligatoriu cuprinde invatamantul primar, invatamantul gimnazial si primii 2 ani ai invatamantului secundar superior. Invatamantul...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<