Pentru efectuarea dozei a treia de vaccin anti-COVID se acorda zi libera platita? Aceasta se acorda in ziua vaccinarii sau exista un numar maxim de zile?
Raspunsul specialistului:
Potrivit art. 22^1 alin.(1) din Legea nr.55/2020, cu modificarile si completarile ulterioare, persoanele care se vaccineaza impotriva COVID-19 beneficiaza, la cerere, de urmatoarele drepturi:
a) cate o zi libera platita, care nu se include in durata concediului de odihna, pentru fiecare doza de vaccin efectuata, in cazul angajatilor din sistemul public si privat;
b) cate o zi de scutire pentru frecventarea cursurilor, pentru fiecare doza de vaccin efectuata, in cazul elevilor si studentilor;
c) cate o zi de permisie, pentru fiecare doza de vaccin efectuata, in cazul cadrelor militare in activitate si al soldatilor si gradatilor profesionisti.
Asadar, dupa cum se poate observa, reglementarea face referire la fiecare doza de vaccin, fara a limita la un anumit numar, numarul dozelor putand varia de la vaccin la vaccin si in functie de evolutia pandemiei.
In cuprinsul alin.(2) al aceluiasi articol se mentioneaza ca, ziua libera sus-mentionata se acorda pe baza adeverintei de vaccinare eliberata potrivit legii, iar in situatia in care ziua libera coincide cu ziua vaccinarii, persoanele indreptatite au obligatia depunerii adeverintei de vaccinare in prima zi lucratoare de la vaccinare.
Totodata, la alin.(6) al art. 22^1 din legea precitata se stabileste ca pentru a nu afecta semnificativ activitatea angajatorului, angajatii au obligatia de a informa angajatorul cu privire la optiunile de programare a zilelor libere pe care urmeaza sa le solicite in temeiul prezentului articol, in vederea asigurarii in conditii optime a functionarii activitatii acestuia.
Astfel, din coroborarea formularii de la alin.(2) al art. 21^1 din Legea 55/2020, respectiv „in situatia in care ziua libera coincide cu ziua vaccinarii (...)”, cu dispozitiile alin. (6) al aceluiasi articol care permite angajatorului realizarea unei programari a salariatilor pentru efectuarea zilelor libere ca urmare a vaccinarii anti covid, astfel incat sa nu ii fie afectata activitatea, in intelegerea noastra rezulta ca ziua libera poate fi acordata si in alta zi decat cea a efectuarii dozei aferenta vaccinului, pe baza programarii stabilita impreuna cu angajatorul.
Se observa ca legiuitorul nu limiteaza sau nu impune o anumita perioada in care acest drept poate fi exercitat de salariat, situatie in care apreciem ca acest drept nu este limita in timp si poate fi stabilit oricand in baza acordului partilor (salariat/angajator).
O situatie diferita si expres reglementata este vaccinarea copiilor, putandu-se observa ca in acest caz legiuitorul impune clar ca ziua libera se acorda in ziua vaccinarii. Astfel, art. 22^1 alin.(3) din Legea 55/2020, cu modificarile si completarile ulterioare, prevede ca, beneficiaza de drepturile prevazute la alin. (1) si unul dintre parinti sau reprezentantul legal al copilului cu varsta de pana la 18 ani, precum si al persoanei cu dizabilitati cu varsta de pana la 26 de ani, in ziua vaccinarii copilului, respectiv a persoanei cu dizabilitati.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<