Ziua libera acordata cu prilejul vaccinarii. Opinia speciali

zi libera vaccin covidvaccinare zi libera angajatoradeverinta de vaccinare
Ziua libera acordata cu prilejul vaccinarii. Opinia speciali
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Potrivit art. 211 din Legea nr. 55/2020 privind unele masuri pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, introdus prin Legea nr. 221/2021, persoanele care se vaccineaza impotriva COVID-19 beneficiaza, la cerere, de urmatoarele drepturi:
 
a) cate o zi libera platita, care nu se include in durata concediului de odihna, pentru fiecare doza de vaccin efectuata, in cazul angajatilor din sistemul public si privat;
 
b) cate o zi de scutire pentru frecventarea cursurilor, pentru fiecare doza de vaccin efectuata,
in cazul elevilor si studentilor;
 
c) cate o zi de permisie, pentru fiecare doza de vaccin efectuata, in cazul cadrelor militare in activitate si al soldatilor si gradatilor profesionisti.
 
Beneficiaza de dreptul la zi libera si unul dintre parinti sau reprezentantul legal al copilului cu varsta de pana la 18 ani, precum si al persoanei cu dizabilitati cu varsta de pana la 26 de ani, in ziua vaccinarii copilului, respectiv a persoanei cu dizabilitati.
 
in acest caz, ziua libera se acorda pe baza adeverintei de vaccinare si a declaratiei pe propria raspundere a celuilalt parinte sau a reprezentantului legal, potrivit careia acesta nu a solicitat si nu va solicita zile libere pentru insotirea la efectuarea vaccinului a copilului cu varsta sub 18 ani, respectiv a persoanei cu dizabilitati cu varsta de pana la 26 de ani. in cazul familiilor monoparentale, in declaratia pe propria raspundere se va mentiona faptul ca parintele se afla in una dintre urmatoarele situatii, prevazute in Legea nr. 277/2010 privind alocatia pentru sustinerea familiei, republicata: 
 
  • este necasatori/ta;
  •  vaduv/a; divortat/a; 
  • are sotul/sotia declarat/declarata disparut/disparuta prin hotarare judecatoreasca;
  • are sotul/sotia arestat/arestata preventiv pe o perioada mai mare de 30 de zile sau executa o pedeapsa privativa de libertate si nu participa la intretinerea copiilor; nu a implinit varsta de 18 ani si se afla in una dintre situatiile de mai sus; 
  • a fost numit/a tutore sau i s-au incredintat ori i s-au dat in plasament unul sau mai multi copii si este necasatorit/a, vaduv/a sau divortat/a. 
 

Cine NU beneficiaza de zi libera pentru vaccinare?

 
Nu beneficiaza de zi libera salariatii care sunt vaccinati la locul de munca prin grija angajatorului.
 
Pentru a nu afecta semnificativ activitatea angajatorului, angajatii au obligatia de a informa angajatorul cu privire la optiunile de programare a zilelor libere pe care urmeaza sa le solicite in temeiul prezentului articol, in vederea asigurarii in conditii optime a functionarii activitatii acestuia.
 
Textul nu cuprinde nicio sanctiune, astfel incat constituie o simpla recomandare; angajatorul nu va putea refuza acordarea zilei libere salariatului care a anuntat tarziu intentia de a se vaccina.
 
Ziua libera platita se acorda pe baza adeverintei de vaccinare eliberate potrivit legii. in situatia in care ziua libera coincide cu ziua vaccinarii, salariatul are obligatia depunerii adeverintei de vaccinare in prima zi lucratoare de la vaccinare. 
 
(Legea nr. 221/2021 pentru completarea Legii nr. 55/2020 privind unele masuri pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, publicata in Monitorul Oficial nr. 732 din 26 iulie 2021) 
 
 
Acest articol se regaseste in Revista Romana de Legislatia Muncii, Salarizare si Revisal - cea mai de incredere sursa de informare legislativa!
 
 
  • Noutati legislative comentate si explicate (cum anume se aplica textul de lege)
  • Rezolvarea unor spete controversate sau cel mai des intalnite din domeniile HR, Salarizare si legislatia muncii
  • Greseli de evitat, exceptii de la reguli
  • Opinia expertilor, cu recomandari si atentionari
  • Cele mai interesante decizii ale instantelor de judecata
 
 
 
 

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
zi libera vaccin covidvaccinare zi libera angajatoradeverinta de vaccinare

Data aparitiei: 30 August 2021
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Ziua libera acordata cu prilejul vaccinarii. Opinia speciali Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Zile libere platite pentru evenimente deosebiteIntrebare: Va rog sa-mi spuneti daca este specificat undeva cite zile libere se acorda la casatoria unui salariat. Suntem intreprindere mica si nu avem contract colectiv de munca doar regulament unde am prevazut 2 zile libere pentru casatorie. Este alta reglementare in afara de Codul muncii unde spune ca se acorda zile libere pentru casatorie conform contrat colectiv de munca sau regulament? Societatea a fost infiintata in anul 2020.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]