Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat saptamana aceasta ca sistemul de pensii din Romania poate fi redresat daca se creste raportul dintre persoanele active si numarul de pensionari si ca provocarea consta in a determina unii pensionari sa se reintegreze pe piata muncii.
"Exista posibilitatea de redresare a sistemului de pensii in Romania, daca punem degetul pe cateva rani acumulate, adica cresterea raportului dintre persoanele active si numarul de pensionari. Daca avem, asa cum s-a intamplat la inceputul anului 2000, un numar de pensionari mai mare decat numarul de persoane active, inseamna ca presiunea pe buget este una foarte mare si greu de suportat.
Atunci provocarea este sa determini oameni sa intre in campul muncii, poate unii dintre ei pensionari dupa o anumita varsta, cu contracte ulterioare de colaborare si de munca inregistrate, astfel incat sa coexiste pensia cu activitatea in campul muncii, si, atentie, nu neaparat la stat, dar in economia privata un pensionar, si in alte tari, lucreaza in continuare, iar populatia activa sa creasca ca si pondere si, de asemenea, ca si nivel de
salarizare. Acesta este un concept sanatos pentru a avea un sistem de pensii sustenabil, care pe fond sa duca la cresterea puterii de cumparare", a explicat ministrul Turcan, in cadrul unei emisiuni televizate, potrivit Agerpres.
In ce priveste majorarea cu 40% a pensiilor, ministrul Raluca Turcan a explicat:
"Pentru ca acea majorare de 40% este pe o lege publicata in 2019, dar gandita sa intre in vigoare la 1 septembrie 2021, pentru a pregati intreg sistemul de pensii cu recalcularea a aproximativ 4,9 milioane de pensii. 4,9 milioane de pensii nu pot fi recalculate de azi pe maine. Acea lege prevedea o perioada in care se actualizau toate pensiile, se pregateau dosarele, pentru ca dupa aceea sa se aplice o noua formula. Dar pentru a pregati dosarele, aproximativ 6.000 de dosare pe fiecare casa de pensii, era nevoie de aproximativ 1.000 de oameni in plus in sistem, plus echipamente si softuri care sa faca bazele de date compatibile. Nu s-a intamplat nimic.
De semenea, ministrul Muncii a precizat ca se vor recalcula temeinic pensiile astfel incat sa nu existe erori, iar pensiile sa aiba la baza principiul contributivitatii.
"Sunt inechitati intre pensii si discrepante in privinta contributivitatii la bugetul asigurarilor sociale. Si, in acelasi timp, vrem o formula care sa asigure plata pensiilor pe termen lung, insotita de cresterea puterii de cumparare. Sustenabilitate, acompaniata de cresterea puterii de cumparare, contributivitate si echitate, trei principii peste care niciun om rational si cu respect fata de poporul acesta nu poate sa porneasca la drum in recalcularea pensiilor. Si o vom face”, a precizat ministrul Raluca Turcan, potrivit aceleiasi surse.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<