Va informam ca reforma sistemului public de pensii mai face un pas si trece in faza de organizare logistica astfel incat toti pensionarii sa beneficieze, in termenul asumat, de prevederile Legii nr. 360/2023.
In acest sens, Guvernul Romaniei a aprobat, in sedinta din data de 28 iunie, ca Posta Romana sa fie institutia care sa ofere servicii integrate de pregatire si expediere a plicurilor care contin deciziile privind recalcularea pensiilor din sistemul public, informeaza Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale.
Procedura de pensionare care se aplica de la 1 septembrie 2024! Ce modificari aduce noua lege a pensiilor?
Iti oferim singurul ghid practic de pe piata care explica limpede absolut TOATE ASPECTELE pensionarii incepand cu 1 septembrie 2024 – Noua lege a pensiilor. Ghid practic, detalii AICI >>>
„Datorita ordonantei de urgenta aprobate astazi (n.n 28 iunie), deciziile de recalculare a pensiilor dupa noile principii: contributivitate, stabilitate in munca, solidaritate si sustenabilitate vor ajunge in termenul asumat la beneficiari”, a declarat ministrul Muncii si Solidaritatii Sociale, Simona Bucura-Oprescu.
Compania Nationala Posta Romana S.A., in calitate de operator national din domeniul serviciilor postale cu cea mai mare acoperire nationala asigura in prezent transmiterea taloanelor de pensii si plata in numerar pentru pensionari.
Va reamintim ca Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice va fi inlocuita, incepand cu data de 1 septembrie 2024, de noua lege a pensiilor: Legea 360/2023.
O parte din prevederile noii legi se aplica insa de la 1 ianuarie 2024, si anume:
– Persoanele asigurate in sistemul public de pensii care indeplinesc conditiile de inscriere la pensie pot opta intre acordarea pensiei pentru limita de varsta si continuarea activitatii, cu acordul anual al angajatorului, pana la implinirea varstei de 70 de ani;
– In anul 2024, valoarea punctului de pensie prevazuta pentru anul 2023, respectiv de 1.785 de lei, se majoreaza cu 13,8% si este de 2.032 de lei;
– Deciziile emise de casele teritoriale de pensii pot fi contestate, in termen de 45 de zile de la comunicare, la instanta judecatoreasca competenta. Deciziile necontestate in acest termen sunt definitive;
– Legea nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 563 din 9 iulie 2019, cu modificarile si completarile ulterioare, se abroga la data de 1 ianuarie 2024;
– In termen de 90 de zile de la data publicarii noii legi in Monitorul Oficial al Romaniei se emit norme metodolo gice, la propunerea Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale, care se aproba prin hotarare a Guvernului. (Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, publicata in Monitorul Oficial nr. 1.089 din 4 decembrie 2023)
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Concediere pentru inaptitudine medicalaIntrebare: Daca un angajat nu este considerat apt dpdv medical de catre medicul de medicina muncii in urma controlului periodic, care sunt pasii de urmat? in baza carui art. din Codul muncii ii putem desface CIM-ul? Suntem obligati sa-i oferim alte posturi pentru care ar putea fi apt dpdv medical?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Concediere individuala. Numar salariatiIntrebare: Cate concedieri individuale succesive se pot efectua intr-o societate pe parcusul unui an calendaristic? De exemplu : luna septembrie: salariati 110- concediati individual 4; luna octombrie salariati 101 cati salariati se pot concedia?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<