Vesti bune pentru cei care se confrunta cu probleme financiare grave, dar vor sa isi intemeieze o familie, in contextul in care o propunere legislativa are in vedere dublarea alocatiilor pentru familiile cu venituri reduse, care au copii in intretinere.
De asemenea, vor beneficia de ajutoare sociale mai multe categorii de persoane decat in momentul prezent, conform proiectului de lege pentru modificarea Legii nr.277/2010 privind alocatia pentru sustinerea familiei.
Propunerea a fost adoptata tacit de catre Senat din septembrie 2022, ramane de vazut cand va primi votul decisiv al Camerei Deputatilor, pentru a merge mai departe si a produce efecte. Legea NU este inca in vigoare!
Dublarea alocatiei pentru familiile cu venituri reduse - se doreste incurajarea natalitatii
Avand in vedere faptul ca natalitatea este in scadere, de la un an la altul, autoritatile doresc sa promoveze, prin acest proiect de lege, dublarea alocatiilor pentru familiile cu veniture reduse, care au in intretinere copii. Alocatia va fi denumita - "alocatie pentru sustinerea familiei".
In expunerea de motive se poate vedea ca:
"De exemplu, alocatia prevazuta de Legea nr.277/2010 privind alocatia pentru sustinerea familiei nu a mai suferit actualizari de aproape 7 ani, in conditiile in care cresterea preturilor a fost constanta, iar in anul 2022 se prefigureaza cea mai mare inflatie din ultimul deceniu.
De asemenea, raportarea alocatiei prevazuta de Legea nr.277/2010 la indicatorul social de referinta, care abia recent a suferit o majorarc egala cu inflatia din anul precedent, determina o valoare a alocatiei pentru sustinerea familiei cu valoare extrem de mica, care nu poate fi considerata nici sprijin pentru familii si nici un instrument de politica publica pentru incurajarea natalitatii.
Pentru a raspunde acestei probleme emergente, prezenta propunere legislativa are in vedere o majorare cu 100% a alocatiei pentru sprijnirea familiilor, pentru toate categoriile de beneficiari prevazuti de lege, de la familiile cu un copil si pana la familiile cu patru sau mai multi copii.
De asemenea, in vederea actualizarii categoriilor de beneficiari, propunem si majorarea cu 100% a limitelor eligibilitatii beneficiarilor si a nivelului de alocatie, in functie de venitul net mediu lunar pe membru de familie, dat fiind ca in ultimii 7 ani nivelul salariului minim pe economie s-a majorat in fiecare an, astfel incat numarul de beneficiari ai legii s-a redus de la un an la altul."
De asemenea, pentru familia al carei venit net mediu lunar pe membru de familie se situeaza pana la 0,80 ISR inclusiv, cuantumul lunar al alocatiei va fi stabilit prin raportare la indicatorul social de referinta, denumit in continuare ISR, dupa cum urmeaza:
a) 0,3280 ISR pentru familia cu un copil;
b) 0,6560 ISR pentru familia cu 2 copii;
c) 0,9840 ISR pentru familia cu 3 copii;
d) l,3120 ISR pentru familia cu 4 copii si mai multi.
Astfel, o familie cu 2 copii, din situatia expusa mai sus, va primi o alocatie de aproximativ 340 de lei, fata de 172 lei, atat cat este in momentul prezent.
Pentru familia al carei venit net mediu lunar pe membru de familie se situeaza peste 0,80 ISR si pana la 1,60 ISR inclusiv, cuantumul alocatiei este stabilit dupa cum urmeaza:
a) 0,3000 ISR pentru familia cu un copil;
b) 0,6000 ISR pentru familia cu 2 copii;
c) 0,9000 ISR pentru familia cu 3 copii;
d) l,2000 ISR pentru familia cu 4 copii si mai multi.
De asemenea, familia monoparentala al carei venit net mediu lunar pe membru de familie se situeaza pana la 0,80 ISR inclusiv, cuantumul lunar al alocatiei este stabilit prin raportare la indicatorul social de referinta, dupa cum urmeaza:
a)0,428 ISR pentru familia cu un copil;
b)0,856 ISR pentru familia cu 2 copii;
c)l,284 ISR pentru familia cu 3 copii;
d)l,712 ISR pentru familia cu 4 copii si mai multi.
Pentru familia monoparentala (persoane singure, vaduve, divortate, etc) al carei venit net mediu lunar pe membru de familie se situeaza peste 0,80 ISR si pana la 1,60 ISR inclusiv, cuantumul alocatiei este stabilit dupa cum urmeaza:
a)0,408 ISR pentru familia cu un copil;
b)0,816 ISR pentru familia cu 2 copii;
c)l,224 ISR pentru familia cu 3 copii;
d)l,632 ISR pentru familia cu 4 copii si mai multi.
Precizam ca ISR reprezinta indicele social de referinta si are valoarea de 525,5 lei, de la 1 martie 2022. ISR este, potrivit legii, o unitate exprimata in lei la nivelul careia se raporteaza prestatiile banesti suportate din bugetul asigurarilor pentru somaj.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Aplicarea facilitatilor in sectorul constructiiIntrebare: O societate desfasoara activitate conform codului CAEN 4120 a Lucrari de constructii a cladirilor rezidentiale si nerezidentiale. In anul 2019 societatea inregistreaza o cifra de afaceri de 5.083.954 lei, din care cifra de afaceri aferenta constructiilor este de 3.859.577 lei. In acest caz, in anul 2019 cifra de afaceri din constructii este inferioara pragului de 80% din cifra de afaceri (4.067.163 lei). In anul 2020, intrucat in anul precedent societatea nu a indeplinit conditiile, activitatea...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Obligatii privind stabilirea drepturilor salarialeIntrebare: O societate cu obiect de activitate Restaurante 5611, desfasoara activitatea in zile lucratoare si in weekend si salariatii primesc spor de weekend proportional cu perioada lucrata conform CIM. La intocmirea pontajului de catre administratorul restaurantului, exista situatia in care un salariat a efectuat doar 18 zile din numarul de zile lucratoare din luna respectiva, exemplu 21 zile lucratoare in acea luna. Administratorul restaurantului doreste sa plateasca salariu de baza intreg (salariu...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<