Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a precizat recent ca are in vedere o noua formula pentru ajutoarele sociale, fiind vorba de incurajarea muncii pentru cei apti de munca si de oferirea unor pachete sociale integrale.
"Numarul beneficiarilor de ajutor social a scazut in Romania in ultimii ani constant si, in acelasi timp, si numarul celor care beneficiaza de ajutorul de sprijin pentru familie, care este tot o forma de ajutor de la stat pentru familiile cu venituri reduse. In privinta ajutoarelor sociale as vrea sa schimbam putin optica in raport cu acordarea acestora si anume sa incurajeze totusi reincadrarea in campul muncii pentru cei care vor sa munceasca, iar cei care nu pot cu adevarat sa fie sprijiniti. Viziunea liberala a noastra in privinta ajutoarelor sociale este sprijin tintit pentru cei cu adevarat vulnerabili si incurajarea muncii pentru cei care pot sa mearga la munca", a explicat Raluca Turcan, in cadrul unei emisiuni televizate, potrivit Agerpres.
Totodata, ministrul a atras atentia asupra neregulilor cu privire la acordarea acestor ajutoare sociale care ar trebui acordate in urma unor anchete.
"In mod normal, aceasta verificare ar trebui sa se produca undeva la 6 luni. Din nefericire, aici se produce o ruptura, in sensul in care anchetele sociale se fac la nivel de autoritati locale. Unele autoritati locale isi iau in serios misiunea de a-i indemna sa depuna si munca in folosul comunitatii, sa-si caute in continuare un loc de munca. Altii se complac, pentru ca tinandu-i pe oameni oarecum in saracie ii tii si intr-un soi de dependenta", a spus ministrul Muncii.
Ministrul Muncii a anuntat ca impreuna cu echipa din Ministerul Muncii a fost planificata o actiune de inspectii si campanii in teritoriu prin Agentiile Judetene de Plati si Inspectie Sociala. Se doreste astfel sa se vada daca printre beneficiarii de venit minim garantat sau de ajutor pentru sprijinirea familiei se afla si persoane care au deschiderea sa-si caute loc de munca in continuare sau se complac in acea forma de sprijin.
"Aici mai exista un aspect care mie imi da destul de mult de gandit si avem spatiu de manevra in continuare si asta intareste oarecum ceea ce am spus de la inceput ca mi-as dori sa se intample in aceste minister, si anume toate formele de sprijin sa fie integrate. Adica un om atunci cand este intr-o situatie vulnerabila sa primeasca pachete integrate de sprijin, si pentru copii, si educationale, si sanitare si de consiliere, si de indrumare, daca pot, spre piata muncii.
Si sa ai o evidenta a acestor pachete sociale, pentru ca, din nefericire, avem persoane care beneficiaza de ajutor social, de venit minim garantat, beneficiaza si de ajutor pentru sprijinirea familiei, au si alocatii pentru copii, au si ajutor pentru incalzire. Am facut o evaluare si exista cumul chiar de 6-7 beneficii de la stat fara sa ai totusi dovada ca omul respectiv nu se complace in acest soi de abundenta de beneficii in loc sa intre pe piata muncii si sa se straduiasca, asa cum se straduiesc milioane de oameni in Romania", a explicat ministrul Muncii
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Conditii efectuare concediu paternalIntrebare: Avem un coleg la care i+a nascut sotia in luna Noiembrie. Cat timp are acest coleg la dispozitie pentru a beneficia de concediul paternal si de concediul de puericultura deoarece a facut acest curs.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Incadrare in munca persoana cu handicap cu norma de lucru mai mica de 8 ore pe zi. SalariuIntrebare: Va rugam sa ne ajutati urgent cu un raspuns la urmatoarea intrebare. Avem un angajat incadrat in grad de handicap mediu. Are recomandare de reducere a programului de lucru la 6 ore. Va rugam sa ne comunicati daca se poate reduce programul de lucru, cu mentinerea salariului.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<