Munca suplimentara. Solicitarea angajatorului poate fi tacita?

Ioana Pavel
Ioana Pavel
14 Martie 2024
14 Martie 2024
Ioana Pavel
Ioana Pavel
munca suplimentarasolicitare angajator munca suplimentaraore suplimentare acord salariat
Munca suplimentara. Solicitarea angajatorului poate fi tacita?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"In cazul deplasarilor la clienti (in tara sau in Bucuresti), daca aceste deplasari au loc in afara orelor de program, evidentierea orelor suplimentare se poate face si pe baza ordinului de deplasare sau trebuie neaparat sa se intocmeasca cerere prin care i se solicita salariatului efectuarea de ore suplimentare?"
 
Raspunsul specialistilor: 
 
Conform art. 120 alin. (2) din Codul muncii, munca suplimentara nu poate fi efectuata fara acordul salariatului, cu exceptia cazului de forta majora sau pentru lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident, iar potrivit art. 121 alin. (1), la solicitarea angajatorului, salariatii pot efectua munca suplimentara, cu respectarea prevederilor art. 114 sau 115, dupa caz.
 
Lucrarea Timpul de munca si Programul de lucru: 81 de probleme sensibile create de recentele modificari ale Codului Muncii, detalii AICI >>> 
 
Prin urmare, cel care are initiativa prestarii orelor suplimentare trebuie sa fie angajatorul. Solicitarea angajatorului de a efectua ore suplimentare nu trebuie sa fie expresa. De asemenea, legea nu impune ca solicitarea sa fie efectuata in scris. De exemplu, angajatorul ar putea impune sarcini de serviciu suplimentare fata de cele curente, a caror indeplinire sa reclame prestarea unei munci suplimentare corespunzatoare, fara a face referire la timpul de lucru.
 
In consecinta, solicitarea angajatorului de a efectua ore suplimentare poate rezulta si din ordinul de deplasare. In practica, acordul angajatorului poate fi dovedit cu orice mijloc de proba admis de lege, cum ar fi, martori, interogatoriu, inscrisuri etc.
 
Consimtamantul salariatului la efectuarea orelor suplimentare poate fi exprimat in mod expres, dar si in mod tacit. Daca, de exemplu, fara a consimti expres sa efectueze ore suplimentare, salariatul le efectueaza, se presupune ca a acceptat in mod tacit.
 
Conform art. 119 din Codul muncii, angajatorul are obligatia de a tine la locul de munca definit potrivit art. 161 evidenta orelor de munca prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidentierea orelor de incepere si de sfarsit ale programului de lucru, si de a supune controlului inspectorilor de munca aceasta evidenta, ori de cate ori se solicita acest lucru.
 
Angajatorul nu se poate prevala de propria sa nelegalitate, constand in netinerea evidentei orelor de munca, pentru a nu lua in considerare orele suplimentare efectuate de salariati.
 
Un raspuns oferit de catre expertii de la Rentrop & Straton. Mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane in lucrarea Totul despre pontaj si programul de lucru  >>>
NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]