Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a reamintit recent ca au fost stabilite masuri noi de sprijin pentru angajatori, dar si pentru angajati, in contextul economic actual.
"Ne-am asumat ca sprijinim angajatorii si salariatii lor in aceasta perioada grea si o facem cu simt de raspundere in continuare. Inca platim somajul tehnic in domeniile restrictionate, dar si suma de 41,5% din salariul angajatilor.
Pentru aceasta masura, am finalizat, in numai cateva zile, dupa rectificarea bugetara, platile aferente lunii iunie si am inceput deja procesarea cererilor si platile aferente lunii iulie.
Urmeaza, insa, o noua etapa in stimularea pietei muncii, in sensul pastrarii locurilor de munca, prin intermediul celor mai recente masuri adoptate in Guvern la propunerea MMPS: kurzarbeit - timp flexibil de munca, sprijin pentru zilieri, sprijin pentru lucratorii sezonieri, sprijin pentru telesalariati", a scris ministrul Muncii pe pagina sa de socializare.
Totodata, ministrul Violeta Alexandru a reamintit care sunt ordinele existente in acest moment (in stadiu de proiect) si a accentuat faptul ca se doreste cat mai putina birocratie in ce priveste accesarea acestor masuri de sprijin de catre angajatori.
"Lucram la metodologia de aplicare a acestor masuri astfel incat sa fie usor de accesat, fara birocratie (trebuie, totusi, sa cerem minime informatii/documente prin care sa se verifice indeplinirea conditiilor de eligibilitate mentionate in actele normative), fara pierdere de timp pe drumuri, folosind doar sistemul online. In acest sens, ordinele de ministru pentru stabilirea ultimelor detalii metodologice sunt disponibile pe site-ul MMPS, spre consultarea oricui este interesat. Toate observatiile sau sugestiile de completare sunt citite si analizate", a explicat ministrul.
Regasiti mai jos ordinele publicate de Ministerul Muncii:
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<