Popririle pe pensii. Nu se pot retine sume mai mari decat de o treime din pensie/venit

Ioana Pavel
Ioana Pavel
02 Iunie 2021
02 Iunie 2021
Ioana Pavel
Ioana Pavel
poprire pensiepopriri pe pensiipopriri violeta alexandruexecutori judecatoresti
Popririle pe pensii. Nu se pot retine sume mai mari decat de o treime din pensie/venit
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Fostul ministru al Muncii, Violeta Alexandru, actual presedinte al PNL Bucuresti, a explicat care sunt unele situatii care fac ca popririle sa fie puse asupra pensiilor cetatenilor, amintind si de faptul ca e nevoie de o comunicare clara din partea institutiilor pentru a elimina orice nelamuriri. 
 
“Tot mai multe mesaje primesc de la oameni care au popriri pe sumele incasate din pensie si care se plang de faptul ca li se retin sume destul de mari, in raport cu valoarea pensiei. Oamenii au o nevoie simpla, sa li se raspunda la intrebari ca sa inteleaga cat li se retine. Cele mai multe dezamagiri, sentimente de panica in randul oamenilor pleaca de la faptul ca nu sta nimeni de vorba cu ei. Lipsa de informatie, lipsa disponibilitatii de a adresa nevoia oamenilor de a li se spune ce se va intampla reprezinta cauza pierderii increderii generale”, a scris recent Violeta Alexandru pe pagina sa de socializare. 
 
De asemenea, actualul deputat a explicat procedura actuale de poprire si a atras atentia ca trebuie urmarite situatiile in care se retin sumele din doua surse in acelasi timp.
 
Executorii judecatoresti sau organul fiscal comunica adresele privind popririle catre debitor (pensionar, in cazul de fata) dar si catre TOATE entitatile prin care se pot recupera banii, pentru a identifica sursa din care urmeaza a fi retinute sumele. Se comunica la banci comerciale, angajatori sau casele teritoriale de pensii publice. Da, poate aparea riscul, in primele luni de la emiterea deciziei, de a se retine din doua surse in acelasi timp. De exemplu si de la Banca si direct de la Casa de pensii. De aceea trebuie urmarit cu atentie in fiecare luna, daca apar situatii care par a iesi din graficul obisnuit. Lucrurile se regleaza pe parcurs, in final nu exista sume platite mai mari decat suma totala de poprit dar ce bine ar fi daca s-ar comunica cu oamenii”, a explicat Violeta Alexandru. 
 
Totodata, fostul ministru a precizat ca nu se pot retine sume mai mari decat de o treime din pensie/venit, iar in cazul in care exista mai multe popriri nu se poate retine mai mult de jumatate din pensie/venit. 
 
“Pentru cei cu pensii/venituri mai mici decat cuantumul salariului minim net pe economie, jumatate din pensie/venit ramane neatinsa iar din restul sumei se va opri o treime sau jumatate, dupa caz. Multe persoane imi semnaleaza si faptul ca sumele oprite si virate catre conturile executorilor, nu au redus in totalitate restanta lor. Atentie aici - executorii retin, pe langa sumele datorate de debitori si taxele de executare. Care variaza, in functie de suma executata, intre 1% si 10%, plus taxe de timbre si alte cheltuieli generate de procesul de executare. Deci, in final suma retinuta este (putin) mai mare decat suma rezultand din esalonarea banilor imprumutati. Imprumutul este un instrument larg folosit, important este ca persoana sa se informeze”, a adaugat deputatul. 
 
De asemenea, Violeta Alexandru a recomandat atentie in planificarea imprumuturilor/girarii imprumuturilor astfel incat acestea “sa fie sume suportabile din pensia/venitul care se primeste, raportat la nevoile cheltuielilor lunare”.
 
“Pe site-ul Camerei Executorilor Judecatoresti Bucuresti (www.cejbuc.ro) este tabloul executorilor judecatoresti, unde se pot gasi, la nevoie, date de contact ale tuturor executorilor judecatoresti din toata tara, cu adresa si numar de telefon. Pe scrisoarea de informare initiala, apare denumirea executorului iar acesta ar trebui sa fie disponibil oamenilor sa le raspunda la intrebare”, a adaugat presedintele PNL Bucuresti. 
 
 

NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]