"La nivel de companie s-a decis activitate in regim hibrid (3 zile din saptamana lucrate in cadrul biroului si 2 zile din saptamana lucrate prin telemunca). Avand in vedere ca exista solicitari ale unor angajati care au in ingrijire copii/parinti bolnavi pentru a continua activitatea de la distanta sau lucrul in cadrul unui program flexibil, avem rugamintea sa ne comunicati daca, prin prisma Directivei 2019/1158 privind echilibrul dintre viata profesionala si cea privata, care trebuie transpusa in legislatia muncii pana in luna august 2022, care prevede ca angajatii sa poata aplica pentru angajamente flexibile de munca in scopuri de ingrijire, angajatii in discutie ar putea continua munca de la distanta/programul flexibil. Ce conditii ar trebui sa respectam si ce documente ar trebui sa intocmim? Cum ne sfatuiti sa procedam?"
Raspunsul specialistilor:
Salariatii pot sa presteze activitate in regim de telemunca in baza Legii nr. 81/2018 si pot sa beneficieze de un program flexibil de munca in baza Codului muncii chiar in lipsa transpunerii directivei.
Nu sunt reglementate conditii speciale pentru telemunca/programul flexibil in scopul ingrijirii copiilor/parintilor.
Atat telemunca cat si programul flexibil pot fi dispuse in aceleasi conditii ca in cazul oricarui salariat, la solicitarea salariatului care are in ingrijire copii/parinti.
Prin
OUG 57/2022 pentru modificarea si completarea Legii nr. 202/2002 privind egalitatea de sanse si de tratament intre femei si barbati si pentru modificarea art. 3 alin. (2^1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 121/2021 privind stabilirea unor masuri la nivelul administratiei publice centrale si pentru modificarea si completarea unor acte normative s-au introdus urmatoarele definitii in Legea nr. 202/2002 privind egalitatea de sanse si de tratament intre femei si barbati:
1. La articolul 4, dupa litera l) se introduc doua noi litere, literele m) si n), cu urmatorul cuprins:
"m) prin «concediu de ingrijitor» se intelege un concediu pentru lucratori in vederea oferirii de ingrijire sau sprijin personal unei rude sau unei persoane care locuieste in aceeasi gospodarie ca lucratorul si care are nevoie de ingrijire sau sprijin semnificativ ca urmare a unei probleme medicale grave, astfel cum este definita de fiecare stat membru;
n) prin sintagma «formule flexibile de lucru» se intelege posibilitatea lucratorilor de a-si adapta programul de lucru, inclusiv prin utilizarea formulelor de munca la distanta, a programelor de munca flexibile sau a unor programe de munca cu timp redus de lucru."
Introducerea celor doua sintagme se rezuma la aceste definitii fara reglementarea unor conditii de acordare, pana in momentul de fata.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Varsta de pensionare. Data incetare CIMIntrebare: Salariata nascuta in 23 iulie 1962, indeplineste conditiile de pensionare limita de varsta luna aceasta, octombrie 2024. Va rog, sa-mi spuneti, cu ce data trebuie sa incetez CIM, avand in vedere ca la femei varsta de pensionare este diferita?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Concediu de odihna in functie de vechimeIntrebare: Ma puteti ajuta cu o nelamurire privind acordarea zilelor concediu pt angajati, in functie de vechimea in munca? Este aceasta o posibilitate sau o obligativitate pentru angajatori? Vechimea in munca Durata minima a concediului de odihna normal (in zile lucratoare) pana la 5 ani 21 zile de la 5 la 10 ani 22 zile de la 10 la 15 ani 23 zile de la 15 la 20 ani 24 zile peste 20 ani 25 zile
vezi AICI raspunsul specialistilor <<