Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a declarat recent ca interconectarea bazelor de date intre institutii reprezinta cea mai mare provocare in administratie.
"Cea mai mare provocare in administratie: sa pui institutiile sa inter-conecteze bazele de date. Parerea mea - unii isi masoara puterea in functie de exclusivitatea pe care o au asupra bazei de date. Al doilea motiv pentru rezistenta pe care o opun - bazele de date au diverse probleme. Nu vrei sa vada altul, din afara institutiei, cate probleme ai", a transmis ministrul pe pagina sa de Facebook.
De asemenea, aceasta a facut referire la modul in care institutiile isi consuma energia in directiile gresite si nu le pasa de simplificarea proceselor de lucru pentru a fi in folosul contribuabililor:
"Energia pe care o investesc oamenii din sistem in a iti demonstra cum nu se poate, este incredibila. Daca ar consuma jumatate din aceasta energie pentru a face lucrurile sa mearga mai simplu in Romania, deja am fi departe. Pare ca sistemului public nu ii mai pasa de oameni, sa le faca viata acestora mai simpla. Cei care lucreaza in sistem sl vor sa faca treaba, sunt asteptati sa se implice ci nu sa se complaca in starea de Nu se poate."
Totodata, ministrul a numit Revisal "o nuca tare", considerand ca, in administratie, "cand simti ca sistemul se opune, cu atat mai strict verifici constant sa se intample lucrurile". In caz contrar, situatia ramane cum era inainte si trebuie facuta inca o verificare chiar si dupa ce ti se va spune ca s-a rezolvat.
"Prin acces total in Revisal, serviciile oferite de Min. Muncii pot fi mult simplificate, iar timpul de asteptare pana la solutionarea problemei, mai redus.
Din februarie discutam si despre solutii prin care sa usuram intrarea in piata muncii a celor care nu au nevoie de condica de prezenta sau de decizie pentru stabilirea traseului de la serviciu acasa pentru a fi eficienti. Lumea se schimba, si administratia trebuie sa tina pasul", a mai precizat ministrul.
Saptamana trecuta, ministrul a discutat si cu institutii precum Posta Romana si Trezoreria si a concluzionat ca in administratie lipsesc managerii care sa ii organizeze pe oameni in mod eficient:
"Discutiile de astazi cu Posta Romana, Bancile, Trezoreria pe marginea Conventiilor (contractelor), pe langa faptul ca ma vor conduce la decizii bune care sa se vada in imbunatatiri in viata de zi cu zi a celor care primesc platile pentru pensii sau indemnizatii, mi-au intarit convingerea ca:
- in administratie lipsesc managerii. Cei care sa stie ce sa ceara oamenilor din subordine, sa ii organizeze cat mai eficient cu putinta.
- se salveaza situatii, se "iese la lumina" si nu se anticipeaza. Toate sunt situatii limita, in fiecare luna este mai mult. Nu neaparat - mai bine. Pentru ca nu se discuta lectiile invatate, nu se trag concluzii. Nu se asuma greselile. Nu se anticipeaza".
Cu toate acestea, ministrul isi pastreaza optimismul precizand ca se vad deja schimbari intr-un ocean de "nu se poate" si anuntand ca va forma echipe de oameni pregatiti.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plataIntrebare: Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata va creste de la 3.700 lei la 4.050 lei incepand cu 01.01.2025, ceea ce inseamna 2.430 lei salariul net. Daca angajatorul da tichete de masa , taxele pe tichete (CASS si impozit) duc la scaderea salariului net. Obligatia de garantat in plata inseamna ca angajatorul este obligat si la net sa dea minim 2430 lei sau doar brutul este obligatoriu sa fie minim 4050 lei?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Desfiintare locuri de munca. Dreptul la preavizIntrebare: In cazul unei societati comerciale care urmeaza sa isi inceteze activitatea de la 01.01.2025, angajatorul este obligat sa instiinteze angajatii de spre acest lucru inainte si sa respecte perioada de preaviz, care este un drept al angajatilor? Sau care este termenul in care angajatorul instiinteaza angajatii cu privire la incetarea activitatii?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<