Concediile medicale vor fi platite in aceasta perioada chiar si atunci cand se suprapun, iar aceasta masura este deja in vigoare, inca din 2005.
Atragem atentia asupra faptului ca si salariatii care sunt in carantina, dar si in concediu medical, vor beneficia de aceasta prevedere reglementata de OUG nr. 158/2005.
Concedii medicale platite, care se suprapun COVID-19
Concret, vorbim despre faptul ca un salariat care este deja in concediu pentru 14 zile, din cauza infectarii cu Covid-19, poate sa beneficieze de prelungirea acestui concediu pentru aceeasi afectiune.
Este o masura in premiera pe piata muncii din Romania si se petrece, in mod evident, din pricina numarului crescut de infectari cu Coronavirus. Simona Tudor, HR & Payroll Manager, Global Compliance and Reporting, EY Romania a declarat pentru Agerpres ca, atunci cand salariatul care este deja in concediu medical, din cauza mentionata mai sus, isi poate prelungi perioada de concediu din acelasi motiv.
Sa presupunem ca un membru al familiei constata, in aceasta perioada in care un salariat se afla in izolare in aceeasi locuinta, din pricina Covid-19, ca are simptome care duc la concluzia ca si acesta ar putea suferi de aceasta afectiune. In acest caz, zilele de concediu medical pentru acel salariat se vor prelungi.
Simona Tudor, HR & Payroll Manager, conform
Agerpres:
"Cum in ultimele zile asistam la o crestere nedorita a numarului de imbolnaviri, din ce in ce mai des au inceput sa apara situatiile in care un salariat este obligat sa stea in carantina, care sa se continue, in functie de alte imbolnaviri din familie, iar zilele de concediu sa fie acordate unele in continuarea celorlalte. Concret - un angajat intra in concediu astazi pentru 14 zile. Dar, in decursul acestora, un membru al familiei manifesta simptome, ceea ce face ca zilele de concediu medical ale salariatului sa se prelungeasca".
"De aceea, este bine de stiut, pe de-o parte, ca angajatul poate beneficia de concediul medical platit, pe de alta ca angajatorul trebuie sa acorde aceste zile, pana cand salariatul iese complet din carantina. Totodata, este important sa cunoastem ca aceste zile sunt suportate de catre stat, iar medicii de familie pot acorda mai multe concedii medicale aceleiasi persoane aflate in carantina pentru perioade diferite", conform specialistului EY Romania.
OUG 158/2005 - indemnizatia de carantina si concediu medical
Cu alte cuvinte, in functie de deciziile pe care le primeste de la Directia de Sanatate Publica, medicul de familie poate elibera un alt certificat medical pentru aceeasi afectiune, dar cu o alta perioada, de exemplu la trei zile dupa prima zi din concediul medical anterior.
Ordonanta de urgenta a Guvernului numarul 158/2005, prevede deja aceste elemente, fiind suportul legal in speta mentionata:
1. „Concediul si indemnizatia pentru carantina se acorda asiguratilor carora li se interzice continuarea activitatii din cauza unei boli contagioase, pe durata stabilita prin certificatul eliberat de directia de sanatate publica”.
2. ”Pentru persoanele asigurate pentru care s-a dispus masura izolarii, certificatele de concediu medical se elibereaza de catre medicii de familie care au luat in evidenta si au monitorizat aceste persoane, pentru o perioada stabilita in functie de evolutia bolii si durata monitorizarii”.
Concediu medical si pentru cei care nu sunt confirmati cu virusul Covid-19
Este demn de precizat ca, pe baza documentului eliberat de catre directia de sanatate publica judeteana sau, dupa caz, a municipiului Bucuresti, si pentru perioada inscrisa in acesta, toti salariatii romani care nu sunt confirmati cu virusul, dar au intrat in contact, vor putea sa se bucure de concediu medical platit, pentru a se putea carantina.
Calculul si plata indemnizatiilor se face pe baza certificatului de concediu medical eliberat in conditiile legii, care constituie document justificativ pentru plata, prezentat platitorului in termen.
"In cazul in care angajatorul isi suspenda temporar activitatea sau activitatea sa inceteaza prin divizare, fuziune, dizolvare, reorganizare, lichidare, reorganizare judiciara, lichidare judiciara, faliment sau prin orice alta modalitate prevazuta de lege, drepturile care s-au nascut anterior ivirii acestor situatii, intre care si concediile medicale, se vor achita din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate de catre casele de asigurari de sanatate unde medicul de familie al asiguratului are incheiata conventie", mai este precizat in ordonanta.