Plata contibutiilor - membrii C.A. - mar.'06

06 Martie 2006
06 Martie 2006
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Intrebare:

    Societatea comerciala I.V. are un consiliu de administratie format din 4 persoane - nationalitate romana care sunt si salariate ale acestei societati si 3 persoane de nationalitate italiana, care nu sunt salariate.

    Societatea comerciala M.V. are aceeasi componenta a consiliului de administratie. Aceasta societate mai are o comisie de cenzori. Pentru activitatea respectiva persoanele in cauza au primit o remuneratie (indemnizatie) pentru care au calculat contributie individuala de asigurari sociale de sanatate (6,5%), impozit si contributia angajatorului pentru asigurari sociale de sanatate (7%).

       Va rog sa-mi precizati daca pentru anul 2006 au intervenit modificari privind baza de calcul a urmatoarelor contributii:

• contributie asigurari sociale

• contributie asigurari somaj

     Va mai rog sa-mi precizati care este interpretarea dvs. a art. 45 alin. (1) si (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158 din 17 noiembrie 2005.

A)

"Art. 45

(1)Perioadele in care asiguratii prevazuti la art. 1 alin. (1) si (2) beneficiaza de indemnizatiile prevazute la art. 2 constituie stagiu de cotizare in sistemul public de pensii, pentru aceste indemnizatii datorandu-se contributia individuala de asigurari sociale reglementata de prevederile Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare. (2)Contributia de asigurari sociale prevazuta la alin. (1) se calculeaza prin aplicarea cotei stabilite prin Legea bugetului asigurarilor sociale de stat asupra valorii reprezentand un salariu de baza minim brut pe tara garantat in plata, se suporta din cuantumul brut al indemnizatiei stabilite conform prevederilor prezentei ordonante de urgenta si se achita bugetului asigurarilor sociale de stat.

(3)Calculul si plata contributiei individuale de asigurari sociale se efectueaza lunar, de catre platitorii prevazuti la art. 36 alin. (3), odata cu plata indemnizatiilor."

     In conformitate cu articolul mai sus mentionat, deoarece perioada corespunzatoare indemnizatiilor medicale se considera stagiu de cotizare pentru pensii in sistemul public, se datoreaza CAS 9,5% (inainte de 01.01.2006 nu se datora CAS 9,5% pentru concedii medicale). Baza de calcul a contributiei mentionate o constituie salariul minim brut (330 ron), proportional cu ponderea zilelor lucratoare corespunzatoare perioadei de concediu in total zile lucratoare din luna in care se face calculul salariilor.

B)

    Pentru activitatea desfasurata de cenzori si membrii Consiliilor de administratie nu se datoreaza contributia la asigurari pentru somaj. Se plateste in continuare contributia la asigurarile sociale de sanatate 6,5%, respectiv 7% conform Ordinului 221/2005.

Art 9 al 5, lit b din Ordinul 60/32/2006 precizeaza ca se datoreaza contributia de concedii si indemnizatii 0.75% pentru contractele de administrare de catre administratori sau manageri daca nu se afla in una dintre urmatoarele situatii:

a. desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca sau in baza raportului de serviciu;

b. desfasoara activitati in functii elective sau sunt numite in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului, precum si membrii cooperatori dintr-o organizatie a cooperatiei mestesugaresti, ale caror drepturi si obligatii sunt asimilate, in conditiile prezentei legi, cu ale persoanelor prevazute la lit. A;

C)

Beneficiaza de drepturi banesti lunare ce se suporta din bugetul asigurarilor pentru somaj, in conditiile legii.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOUTATI privind CONCEDIILE aduse prin Legea 283


De ce trebuie sa acordati o atentie deosebita concediilor?

Pentru ca sunt nu mai putin de 17 tipuri de concedii prevazute in legislatie, fiecare cu propriile caracteristici, proceduri, capcane. Si, cand avem de-a face cu un domeniu atat de vast, este clar ca apar neclaritati si, implicit, greseli pe care inspectorii ITM de-abia le asteapta.

Vezi AICI cele 17 Tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]