Majorarea alocatiilor pentru copii se amana, cel putin pentru moment, potrivit celor mai noi declaratii facute de oficiali din Ministerul Muncii si nu numai. Saptamana aceasta, Violeta Alexandru, ministrul muncii, a declarat ca alocatiile nu se vor dubla deocamdata deoarece nu sunt suficiente resurse financiare pentru aceasta masura.
"Sa nu avem niciun dubiu cu privire la intelegerea pe care o avem privind la necesitatea cresterii alocatilor. insa trebuie sa intelegem ca din moment ce legea a fost adoptata dupa ce noi am adoptat bugetul trebuie sa gasim resurse pentru plata banilor. in acest moment NU AVEM BANI. Cred ca solutia inteleapta este gasirea unei solutii urgente la rectificare, in vara", a declarat marti ministrul Muncii, la Adevarul LIVE.
Cu toate acestea, in sedinta de Guvern din 16 ianuarie, s-a aflat si ordonanta care amana majorarea alocatiilor pana la 1 august 2020.
"Pe ordinea suplimentara a sedintei de Guvern de astszi au fost mai multe acte normative importante, respectiv o ordonanta de urgenta pentru prorogarea termenului pentru majorarea alocatiilor pentru copii pana la 1 august. (...) Aceasta lege pentru majorarea alocatiilor nu este posibil sa fie aplicata in acest moment, pana la identificarea unei surse bugetare”, a declarat Ionel Danca, seful Cancelariei prim-ministrului, dupa sedinta Executivului.
Chiar daca presedintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care sunt dublate alocatiile pentru copii (alocatiile s-ar fi majorat la 300 lei si la 600 lei pentru copiii cu handicap). Inca de saptamana trecuta fusesera insa facute declaratii cu privire la amanarea acestei masuri de catre premierul Ludovic Orban. Acesta a precizat ca Guvernul va proroga, dupa promulgare, termenul de intrare in vigoare a Legii privind dublarea alocatiilor, pana cand vor exista resurse la bugetul de stat.
"Am discutat, pozitia presedintelui este fireasca. Intentia domniei sale este aceea de a promulga legea. Noi suntem pusi intr-o situatie in care si daca am vrea nu am putea majora alocatiile. Cel mai probabil, solutia pe care vom merge este aceea de a proroga termenul de intrare in vigoare a legii pana cand vom avea posibilitatea de a asigura resurse financiare in bugetul de stat, iar aici stiti bine ca nu se poate lucrul acesta decat la rectificarea bugetara, adica dupa data de 1 iulie”, a declarat premierul Orban, in urma discutiilor cu Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni.
Camera Deputatilor a adoptat, pe 18 decembrie 2019, decizional, proiectul de lege ce prevede dublarea alocatiei pentru copiii intre 2 si 18 ani, suma care ajunge la 300 de lei, respectiv la 600 de lei pentru copiii cu handicap.
Astfel, lege prevede majorarea cuantumului alocatiei de stat pentru copii astfel:
- 600 de lei pentru copiii cu varsta de pana la 2 ani sau 3 ani, in cazul copilului cu handicap;
- 300 de lei pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 2 si 18 ani;
- 600 lei pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 3 si 18 ani, in cazul copilului cu handicap.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Stagiu pentru pensie. Indemnizatia de somajIntrebare: Revin cu o completare la intrebarea anterioara, perioada de somaj este considerata contributiva? Se ia in calcul la stabilirea celor 35 de ani de cotizare pentru pensie?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
CIM cu timp partial inegalIntrebare: Un SRL cu activitate bar si discoteca de noapte, doreste sa angajeze 2 persoane la paza, care vor avea program de lucru doar vineri-duminica inclusiv, in intervalele orare 20.00-06.00. Cum este cel mai bine de intocmit CIM din punct de vedere al orelor de munca si al repartizarii: inegal/schimburi/flexibil/individualizat ? Trebuie acordat si spor de noapte avand in vedere programul de lucru?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<