Presedintele Camerei Deputatilor, Ludovic Orban, a anuntat recent cand anume va fi aplicata o noua transa de majorare a alocatiilor, amintind ca se mentine angajamentul de dublare a acestor alocatii pentru copii, in conformitate cu legea.
Astfel, potrvit amendamentului depus depus la legea de adoptare a ordonantei, adoptata de Senat si aflata in dezbatere la Camera Deputatilor, alocatiile copiilor vor fi majorate cu 20% de la 1 ianuarie 2022.
"Coalitia isi mentine angajamentul de a realiza dublarea alocatiilor conform legii. Am stabilit sa creasca alocatiile. Urmatoarea crestere va fi de la 1 ianuarie 2022, asa cum este amendamentul la legea de adoptare a ordonantei care a trecut de Senat si e in dezbatere la Camera Deputatilor. (...) In cazul in care va fi atacata la Curte (legea - n.r), Guvernul trebuie sa fie pregatit sa emita ordonanta de urgenta", a declarat Ludovic Orban, potrivit
Digi24.ro, la finalul sedintei Coalitiei de guvernare.
In ce priveste o eventuala majorare in luna iulie a acestui an, presedintele PNL a precizat ca bugetul de stat se alcatuieste pe baza legislatiei aflate in vigoare.
"Banii respectivi cu siguranta la rectificarea bugetara o sa fie alocati spre zone unde sunt necesari - cheltuieli in investitii, sanatate, educatie. (...) Mentinem acea majorare care este stabilita prin legea care a fost adoptata in Parlament, a fost etapizata si vor creste de la 1 ianuarie 2022, prima transa. Urmeaza sa decidem in functie de resursele bugetare care va fi ultima transa", a explicat liderul PNL, potrivit aceleiasi surse.
Astfel, alocatiile pentru copii urmeaza sa se majoreze in cinci etape de valoare nominala egala, potrivit anuntului facut la inceputul anului in curs de catre Ministerul Finantelor. Conform sursei amintite, potrivit OUG 123/2020, care prevede dublarea alocatiilor de stat pentru copii in cinci etape, acestea ar trebui majorate la 1 iulie cu 20%. Cel mai probabil, dupa anuntul luna trecuta de presedintele Camerei Deputatilor, Ludovic Orban, potrivit caruia nu exista resurse care sa permita inca o crestere a alocatiilor in acest an, se va renunta la aceasta majorare care fusese stabilita pentru iulie.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plataIntrebare: Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata va creste de la 3.700 lei la 4.050 lei incepand cu 01.01.2025, ceea ce inseamna 2.430 lei salariul net. Daca angajatorul da tichete de masa , taxele pe tichete (CASS si impozit) duc la scaderea salariului net. Obligatia de garantat in plata inseamna ca angajatorul este obligat si la net sa dea minim 2430 lei sau doar brutul este obligatoriu sa fie minim 4050 lei?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Desfiintare locuri de munca. Dreptul la preavizIntrebare: In cazul unei societati comerciale care urmeaza sa isi inceteze activitatea de la 01.01.2025, angajatorul este obligat sa instiinteze angajatii de spre acest lucru inainte si sa respecte perioada de preaviz, care este un drept al angajatilor? Sau care este termenul in care angajatorul instiinteaza angajatii cu privire la incetarea activitatii?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<