Presedintele PNL, premierul Ludovic Orban, a declarat recent ca Guvernul analizeaza varianta cresterii alocatiilor, dar a mentionat, totodata, ca nu se va ajunge la o dublare imediata a alocatiilor deoarece nu exista suficiente resurse necesare.
"Vom gasi o solutie impreuna cu Ministerul Muncii, cu Ministerul Finantelor. Analizam variantele pe care le avem la dispozitie si vom adopta o varianta care sa duca la cresterea alocatiilor, dar nu la dublarea imediata pentru ca nu exista resursele financiare necesare pentru a dubla acum alocatiile. (...) Obiectivul nostru este ca in maxim doua saptamani sa adoptam aceasta solutie", a spus Orban, dupa o sedinta a conducerii PNL care a avut loc in gradina sediului central al partidului, informeaza Agerpres.
Conform aceleiasi surse, Curtea Constitutionala a Romaniei a decis miercuri ca legea care anula OUG 2/2020, prin care era amanata pana la 1 august dublarea alocatiilor acordate copiilor, este constitutionala.
Legea adoptata este cea prin care a fost respins OUG 2/2020 - adoptat la inceputul anului de catre Guvern - act normativ care amana, de la 1 februarie la 1 august, intrarea in vigoare a dublarii alocatiilor pentru copii.
Totodata, ministrul Finantelor, Florin Citu, a adus mai multe clarificari in ce priveste sursele de finantare pentru o eventuala majorare a alocatiilor in acest an, facand referire la bugetul public si la reglementarile in vigoare.
"Constitutia Romaniei este foarte clara cand vine vorba de bugetul public. Art. 138 - Bugetul public national (5) Nici o cheltuiala bugetara nu poate fi aprobata fara stabilirea sursei de finantare. Legea trecuta prin Parlament, cu votul lui Ciolacu, nu are stabilita sursa de finantare. Punct. Nu mai exista discutii aici. Socialistii trebuie sa-si asume public ca au votat o lege neconstitutionala si sa le ceara scuze romanilor pentru ca i-au mintit", a explicat ministrul Citu.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Concediu de maternitate. Lipsa stagiului de cotizareIntrebare: O salariata, angajata din mai 2024 a adus in luna octombrie concediu medical de maternitate (initial, prenatal). Anterior lunii mai 2024 nu a mai lucrat in alta parte, prin urmare nu are stagiu de cotizare de 6 luni din ultimele 12. Cum trebuie sa procedeze angajatorul in acest caz?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Reintegrare salariat la alt angajator. Incetare CIM la angajatorul curentIntrebare: Va rog sa imi mentionati care este procedura in urmatoarea speta: Daca un salariat angajat anul trecut imi aduce o hotararea judecatoreasca - prin care acesta se va reintegra in vechea firma de unde a plecat, cum procedez cu el. Este obligat sa isi respecte termenul de preaviz de 45 zile - avand functie de conducere? In cate zile de la depunerea hotararii la societate sunt obligata sa incetez contractul de munca si cu ce art din Codul muncii se inceteaza ?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<