Presedintele PNL, premierul Ludovic Orban, a declarat recent ca Guvernul analizeaza varianta cresterii alocatiilor, dar a mentionat, totodata, ca nu se va ajunge la o dublare imediata a alocatiilor deoarece nu exista suficiente resurse necesare.
"Vom gasi o solutie impreuna cu Ministerul Muncii, cu Ministerul Finantelor. Analizam variantele pe care le avem la dispozitie si vom adopta o varianta care sa duca la cresterea alocatiilor, dar nu la dublarea imediata pentru ca nu exista resursele financiare necesare pentru a dubla acum alocatiile. (...) Obiectivul nostru este ca in maxim doua saptamani sa adoptam aceasta solutie", a spus Orban, dupa o sedinta a conducerii PNL care a avut loc in gradina sediului central al partidului, informeaza Agerpres.
Conform aceleiasi surse, Curtea Constitutionala a Romaniei a decis miercuri ca legea care anula OUG 2/2020, prin care era amanata pana la 1 august dublarea alocatiilor acordate copiilor, este constitutionala.
Legea adoptata este cea prin care a fost respins OUG 2/2020 - adoptat la inceputul anului de catre Guvern - act normativ care amana, de la 1 februarie la 1 august, intrarea in vigoare a dublarii alocatiilor pentru copii.
Totodata, ministrul Finantelor, Florin Citu, a adus mai multe clarificari in ce priveste sursele de finantare pentru o eventuala majorare a alocatiilor in acest an, facand referire la bugetul public si la reglementarile in vigoare.
"Constitutia Romaniei este foarte clara cand vine vorba de bugetul public. Art. 138 - Bugetul public national (5) Nici o cheltuiala bugetara nu poate fi aprobata fara stabilirea sursei de finantare. Legea trecuta prin Parlament, cu votul lui Ciolacu, nu are stabilita sursa de finantare. Punct. Nu mai exista discutii aici. Socialistii trebuie sa-si asume public ca au votat o lege neconstitutionala si sa le ceara scuze romanilor pentru ca i-au mintit", a explicat ministrul Citu.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Suspendare unilaterala a unor clauze din CCMIntrebare: Printr-o decizie interna, conducatorul unitatii a suspendat unilateral o serie de clauze din contractul colectiv de munca la nivel de unitate pe motiv ca acestea nu sunt economicoase. Este vorba de clauzele care prevad ca liderii de sindicat care sunt scosi din productie, acestia avand avantaje foarte mari si produc prejudicii societatii. Este posibila o anulare in instanta a deciziei respective?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Angajare cetatean strain din Sri Lanka. Documente calificareIntrebare: Revin asupra spetei prezentate mai sus deoarece acum am realizat ca de fapt nu ni s-a pus la dispozitie diploma de calificare pt unul dintre cetatenii din Sri Lanka, respectiv pt electrician. Am primit avizul de munca pe care sunt specificate urmatoarele: pentru obtinerea vizei de lunga sedere / permisului de sedere in scop de munca in calitate de lucrator permanent, cod cor 311306 Tehnician energetician / electrician. In aceasta situatie, avand avizul de munca eliberat de IGI pe care este...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<